НОВИНИ ДНЯ: Через фінансову скруту Трамп почав торгувати Бібліями – The New York Times  Держборг України за місяць скоротився більш ніж на 1 млрд доларів  Переломный момент: генерал розповів, як потрібно діяти в Харкові для знешкодження ворога  У Британії визнали, що не могли б воювати з Росією понад два місяці  Ще буде короткочасне похолодання: синоптикиня розповіла, якої погоди чекати в Україні  Як Україна може досягти ядерного паритету з РФ: нардеп назвав три шляхи  28 березня в Україні стане ще тепліше, у кількох областях - дощі всі новини дня
Політика
Україна
27.02.2013 17:05 5103

В Україні все більшає протестів громадян

В Україні щороку зростає кількість протестів. Разом із тим, збільшується і кількість спроб їх заборони.

Про це в Луцьку заявив відомий правозахисник, член правління Української Гельсінської Спілки Володимир Чемерис.

За словами Володимира Чемериса, в Україні кількість протестів щороку зростає. Насамперед, протестів із соціальними гаслами. Однак, існують систематичні порушення, але незначні. Як порівняти з тим, що відбувається в Білорусі, Росії, то в Україні ситуація стосовно мирних зібрань набагато краща. В Україні немає закону «Про мирні зібрання». Є лише стаття 39 Конституції України, що гарантує свободу мирних зібрань, тобто є законом прямої дії.

Правозахисник вважає, що для рішучих дій громадських активістів необхідна причина – захист прав, що необхідно відстояти. «Відбуваються «соціальні вибухи», коли сотні людей виходять на вулицю… Це схоже на діжку з порохом, а коли піднести до неї сірник, вона вибухає. До таких подій можна віднести різні випадки. Наприклад, вбивство журналіста, новий законопроект», – каже Володимир Чемерис.

Волинянам він розповів, що зараз повідомити про мирне зібрання можна й за 15 хвилин до початку акції. Однак не всі цим користуються. Лише суд може заборонити проведення акції. У 2011 році 89% усіх позовів про заборону зібрань були задоволені судами, а у 2012 році – 88%. Це показує, що влада хоче обмежити свободу протестів.

«На сьогодні мирні зібрання – це найефективніший спосіб захистити свої права. Не завжди, але в більшості випадків це вдається… Протести – це найефективніший інструмент впливу не лише для громадянського суспільства, а й для водіїв, шахтарів, вчителів. Мирні зібрання можуть кардинально змінити ситуацію в країні. А влада зацікавлена, щоб такого не було. Завдяки цьому праву ми можемо ще й скинути владу», – вважає Володимир Чемерис.

Володимир Чемерис поділився із присутніми і цікавою статистикою щодо мирних зібрань в Україні. Зокрема, про те, які області лідирують по кількості проведення мирних зібрань у 2012 році. Перше місце посідає Автономна Республіка Крим. Там відбулось 33480 акцій. На другому місці за кількістю проведених протестів – Львівська область. Там провели 18500 акцій протесту. На третьому місці – Харківська область, де відбулася 10091 акція протесту. Цікаво, що Харківська область лідирує по кількості заборон мирних зібрань. У Волинській області було проведено за минулий рік 5815 мирних зібрань. У Луцьку в 2012 році було заборонено 9 мирних зібрань, а у 2011 році – одна судова заборона.

Слова В. Чемериса приводить ZIK.

 

Оценка материала:

5.00 / 1
В Україні все більшає протестів громадян 5.00 5 1
Політика / Україна
27.02.2013 17:05 5103
Еще материалы раздела «Україна»