<
НОВИНИ ДНЯ: Буданов розкрив план зі знищення путінської армії в Україні  Допомога Україні від США: згідно з законопроєктом американська влада має розробити довгострокову стратегію підтримки  Перед вихідними дощів в Україні поменшає, але тепліше не стане  Чи зберігає Україна суверенітет та чи здатна ухвалювати власні рішення: думка громадян  Синоптики попереджають про сильні заморозки: де і коли суттєво знизиться температура  Україну накрило сильне похолодання: де 19 квітня будуть дощі, сніг та заморозки  Чехія планує передати Україні півтора мільйона снарядів до кінця року, - прем'єрвсі новини дня
 Дмитрий Гонгальский 16.03.2013 12134

Диктатура за безготівкою: хто постраждає від введення обмежень на готівкові розрахунки

Найближчим часом українці втратять можливість здійснювати великі придбання готівкою. Нацбанк має намір виконати своє торішню обіцянку й запровадити заборону на операції понад 150 тис. грн. Тепер, щоб купити квартиру, машину, будинок, земельну ділянку або ювелірні прикраси, доведеться розраховуватися карткою або вносити гроші в касу банку на рахунок продавця.

З першого погляду, від запровадження обмежень на готівку — лише користь. По-перше, банкіри отримають величезний фінансовий ресурс, абсолютно нічого для цього не роблячи. Наприклад, лише в Києві минулого року державні та приватні нотаріуси зареєстрували 53 тис. договорів відчуження нерухомого майна. Якщо припустити, що всі угоди здійснювалися лише з найдешевшим житлом, вартістю $50 тис., то сумарний обсяг операцій сягне $2,6 млрд. А в масштабах всієї країни ця сума, мабуть, виявиться в десятки разів більшою. І це не враховуючи всіх інших дорогих речей.

По-друге, банкіри зможуть істотно поліпшити своє фінансове становище, оскільки клієнтам при зарахуванні грошей на рахунок та їхньому знятті доведеться платити комісійні. А це близько 2% від суми.

По-третє, знизиться попит на готівкову валюту, оскільки за законом розраховуватися в доларах не можна. Це, щоправда, аж ніяк не означає, що продавець тут же, при отриманні коштів на свій рахунок, не конвертує їх в умовні одиниці.

І, нарешті, по-четверте, — податкова отримає вичерпну інформацію про реальні доходи українців. Це, власне, і є головною причиною запровадження заборони на готівкові операції. Як заявив головний ідеолог нововведення, перший віце-прем'єр-міністр Сергій Арбузов, у податковій декларації це все буде відображено: квартири, машини, предмети розкоші.

Представники влади заспокоюють, що, мовляв, такі заходи стосуватимуться лише заможних громадян. Мовляв, простим українцям боятися нема чого. У реальності ж заборони найсильніше вдарять по представникам середнього класу і набагато меншою мірою торкнуться багатіїв, ніж незаможних.

Пересічні громадяни, яким, на відміну від підприємців, ще не вдавалося відчути на собі важкий погляд фіскалів, невдовзі відчують його вповні

Справа в тому, що заможні люди вкрай рідко оформлюють великі придбання на себе. Щоб не привертати зайвої уваги громадськості та оптимізувати податкові платежі, власниками дорогих авто і житла вони роблять підконтрольні їм компанії, часто зареєстровані в офшорах. Звісно, жодна податкова не зможе з'ясувати, хто є реальним власником всього, «що зароблено тяжкою працею». І тим більше запідозрити в отриманні тіньових доходів.

З пересічними українцями все набагато простіше. Що б там не говорили представники влади про те, що обмеження торкнуться лише багатіїв, важко собі уявити, що саме ця категорія людей купує готельні або «хрущовки» за $40–50 тис. (320–400 тис. грн). Зауважмо, що не йдеться навіть про представників середнього класу, що віддають перевагу більш комфортному житлу.

Далі не складно припустити, що таким придбанням можна зацікавити представників податкової, у яких виникнуть підозри в отриманні тіньових доходів. Адже майже вся країна отримує зарплату в конвертах. Ну а потім фіскали попросять доплатити енну суму до бюджету.

Цілком очевидно, що, передбачаючи такий розвиток подій, українці постараються мінімізувати операції, занижуючи вартість покупки або використовуючи інші схеми. Наприклад, можна не проводити операцію безпосередньо, а провести її через суд. Умовно, продавець нібито позичив у покупця велику суму, але не зміг розрахуватися. У підсумку суд віддає житло покупцеві за цілковитої згоди сторін. А сама угода проводиться у звичних для всіх доларах. Зрештою, можна провести операцію за допомогою банківських кредитів, щоб не викликати зайвих підозр у податківців. Інша справа, що на такі схеми зважаться далеко не всі українці.

Можна не сумніватися, що запровадження обмежень за готівковими операціями дозволить дірявому бюджету отримати істотну надбавку. І зроблено це буде не за рахунок заможних людей, які успішно виграють державні тендери, отримують податкові пільги і ховають свої доходи в офшорах. Як зазвичай, із кризи країна буде видиратися на плечах пересічних українців із більш ніж скромними доходами. І коли влада, запроваджуючи заборону на готівкові операції, посилається на успішний досвід європейських країн, то чомусь не враховує дотримання в них законів всіма громадянами незалежно від рівня доходів. Там неможливо виводити мільярди в офшори і розплачуватися в ресторані за рахунок своєї фірми. У нас же побудовано податковий рай для одних і фіскальне пекло для інших. І пересічні громадяни, яким, на відміну від підприємців, ще не вдавалося відчути на собі важкий погляд фіскалів, невдовзі відчують його цілком.

Оценка материала:

5.00 / 10
Диктатура за безготівкою: хто постраждає від введення обмежень на готівкові розрахунки 5.00 5 10
Колонки / Дмитрий Гонгальский
 Дмитрий Гонгальский 16.03.2013 12134
Еще колонки: Дмитрий Гонгальский