<
НОВИНИ ДНЯ: Поїзди та автобуси. Як доїхати з України до найближчих аеропортів  Путін та Сі Цзіньпін намагаються "проштовхнути" свою ідею закінчення війни в Україні  На вихідних в Україні потеплішає, але в багатьох регіонах пройдуть дощі  Від 18 травня для чоловіків зміняться правила перетину кордону: без якого документа не випустять  Рейтинг банків: де найбільше грошей українців  Прогноз погоди на 18-19 травня: де можливі дощі Температура повітря підвищиться.  Мобілізація з 25 років: у ЗМІ підрахували, на скільки тисяч збільшиться військо Українивсі новини дня
Політика
Україна
03.07.2013 16:25 882

Рада зробила рішучий крок до суспільного телебачення

Верховна Рада прийняла у першому читанні поданий урядом законопроект № 1076 «Про суспільне телебачення і радіомовлення України».  

За проголосували 353 народні депутати: 185 від Партії регіонів, 84 від «Батьківщини», 33 від УДАРу, 28 від КПУ, 23 позафракційних та жодного голосу від «Свободи».

Законопроект передбачає створення Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ), яка є юридичною особою публічного права. Структурними підрозділами НСТУ є Суспільне телебачення (здійснює мовлення на двох загальнонаціональних телеканалах: суспільно-політичному та культурно-освітньому) і Суспільне радіо (здійснює мовлення на двох загальнонаціональних радіоканалах: суспільно-політичному та культурно-освітньому). При цьому в проекті не йдеться про створення НСТУ на базі існуючих державних мовників. Передбачена видача ліцензії НСТУ поза конкурсом.

Статут НСТУ має затверджуватися Кабінетом міністрів. Нагляд за діяльністю НСТУ здійснюватиме наглядова рада НСТУ із 17 членів (14 представників від всеукраїнських громадських об'єднань і 3 представники від Кабміну). Виконавчим органом НСТУ має бути правління, підзвітне наглядовій раді.

Згідно із законопроектом фінансування НСТУ здійснюватиметься за рахунок коштів Державного бюджету протягом чотирьох років з дня набрання чинності законом. Після цього НСТУ може фінансуватися за рахунок абонентної плати, продажу власної теле- і радіопродукції, державного замовлення (не більш як 20 % загального обсягу мовлення НСТУ), добровільних і благодійних внесків, пожертвувань фізичних і юридичних осіб, крім анонімних та інших надходжень.

«Батьківщина» та УДАР прийняли політичне рішення голосувати за ухвалення всіх законопроектів про суспільне мовлення. Без наших голосів урядовий законопроект би не пройшов», – зазначив народний депутат Андрій Шевченко.

Народний депутат від «Свободи» Ігор Мірошниченко, виступаючи з трибуни, заявив, що «Свобода» підтримуватиме депутатський законопроект, оскільки він передбачав перетворення НТКУ і регіональних телекомпаній на суспільного мовника, який фінансуватиметься за рахунок державного бюджету, а не абонентської плати.

Тепер законопроект скерують на доопрацювання до профільного Комітету з питань свободи слова та інформації, який збиратиме поправки для розгляду проекту в другому читанні.

За повідомленням «Телекритики».

Оценка материала:

5.00 / 1
Рада зробила рішучий крок до суспільного телебачення 5.00 5 1
Політика / Україна
03.07.2013 16:25 882
Еще материалы раздела «Україна»