<
НОВИНИ ДНЯ: "Лінива" паска без вимішування тіста: рецепт, який вдасться у будь-кого  Коли закінчується навчальний рік у школах 2024 року: Міносвіти назвало дату початку літніх канікул  В Україні змінять правила торгівлі алкоголем, сигаретами та пальним  У російській армії рекордне дезертирство з початку війни, - британська розвідка  Бутерброди з оселедцем і буряком на чорному хлібі: рецепт ефектної закуски  Свята в травні: чи будуть в Україні додаткові вихідні  Дощі, грози та заморозки: синоптик розказвав, де чекати негоди до кінця тижнявсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
04.07.2013 18:00 1603

Українські виші об’єднують за непрозорими схемами - депутат

Скасування непрозорих рішень уряду стосовно об'єднання українських вищих навчальних закладів залежить від позиції колективів викладачів і студентів цих закладів.  

Про це заявила голова комітету з питань науки і освіти Верховної Ради Лілія Гриневич.

«Уряд приймає абсолютно кулуарні непрозорі рішення стосовно об'єднання вишів. Зокрема, рішення про реорганізацію Дніпропетровського аграрного університету було прийнято урядом без згоди вченої ради, без згоди колективу. Викладачів і студентів просто поставили перед фактом , що їх навчальний заклад ліквідовано і майновий комплекс передано Міністерству освіти і науки. А у порядку денному засідання Уряду на 26 червня, де було прийнято це рішення, значилось лише «Деякі питання утворення Дніпропетровського державного економічного університету»», – коментує Гриневич.

На думку голови комітету, схожа ситуація спостерігається з Одеським аграрним університетом.

«Ми отримуємо багато звернень з приводу подібних «реорганізацій» від викладачів і батьків, які, наприклад, не розуміють чому успішний аграрний університет на Дніпропетровщині зникає з освітнього простору? Чи як поєднати підготовку агрономів, ветеринарних лікарів, зооінженерів, інженерів-механіків і інших аграрних фахівців з профілем задекларованого економічного університету?», - пояснила Гриневич.

За її словами, прем'єр-міністру вже надіслані звернення з вимогою скасувати розпорядження Кабінету міністрів про реорганізацію Дніпропетровського державного аграрного університету та Одеського державного аграрного університету.

«Скасування цих непрозорих рішень Уряду залежить в тому числі від позиції колективів викладачів і студентів вищих навчальних закладів. Наприклад, відома ситуація з Львівським національним університетом ветеринарної медицини та біотехнологій імені Гжицького, де під тиском саме колективу та за підтримки обласної ради було скасовано подібне розпорядження Кабміну», – зауважила Гриневич.

На думку голови комітету, об'єднання вишів повинно відбуватись «відкрито і обґрунтовано».

«Спершу потрібно затвердити прозорий порядок консультацій і згоди колективів, викладачів і студентів для прийняття рішень з реорганізації вищих навчальних закладів. У законопроекті «Про вищу освіту»№1187-2, розробленого робочою групою під керівництвом академіка Згуровського, який підтриманий комітетом з питань науки і освіти, описаний прозорий і еволюційний підхід до так званої реорганізації. Базовими мають залишитись ті ВНЗ, які є конкурентоспроможними, з якісним викладацьким складом та науково-технічним потенціалом. Такі, куди намагаються потрапити більше абітурієнтів», - вважає Гриневич.
За повідомленням «Тижня».

Оценка материала:

5.00 / 1
Українські виші об’єднують за непрозорими схемами - депутат 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
04.07.2013 18:00 1603
Еще материалы раздела «Суспільство»