<
НОВИНИ ДНЯ: Угорщина працює над переоцінкою свого членства в НАТО, - Орбан  Чи перевіряють додаток Резерв+ на кордоні: відповідь ДПСУ  Мобілізація в Україні: що означають статуси в картці військовозобов’язаного  До України мчить антициклон: синоптик попереджає про шторм  Без сюрпризів не минеться: синоптик дав прогноз погоди на все літо  Вихідні будуть теплими, але з короткочасними дощами  Чи потішить теплом перший місяць літа: синоптики розповіли про погоду в червнівсі новини дня
Бізнес
Економіка
07.01.2014 4204

Зростання економіки у 2013-м було нульовим - економісти

За підсумками 2013 року в Україні варто очікувати нульове зростання економіки.

«Впродовж 2013-го року в Україні спостерігалася рецесія, яка тягнеться ще із 2012-го. І вона триватиме, щонайменше, іще у першому півріччі наступного року. Тож нам варто очікувати нульового зростання економіки», – відзначив економіст Олександр Жолудь.

За словами виконавчого директора Міжнародного фонду Блейзера Олега Устенка, наприкінці 2013-го падіння економіки склало 0,2-0,5% попри тенденції до виходу з рецесії. «Показники 4-го кварталу не такі оптимістичні, як здавалося влітку. Але ми виходимо з рецесії. Економіка покаже незначний плюс у цьому кварталі, але це не компенсує великий мінус року, який ми завершимо приблизно із 0,2-0,5% падіння. Це була затяжна рецесія, частково вона базувалася на проблемах із зовнішніми ринками, оскільки половину ВВП Україна отримує від експорту товарів», – зауважив експерт.

В свою чергу Василь Юрчишин, директор економічних програм центру Разумкова, припускає, що у 2013-му році падіння української економіки може скласти 1%. «У кращому випадку, за ці два роки (2012 і 2013) зростання буде нульовим. Цього ж року, припускаю, падіння економіки буде в межах 1%. «Нуль» за два роки – негативний результат діяльності уряду. І наступного року покращення очікувати не варто – оскільки для цього в Україні немає чинників», – наголосив Юрчишин.

Економісти також відзначають відсутність стимуляції економіки з боку Національного банку та тяжіння до утримання валютного курсу. «НБУ впродовж року не стимулював вітчизняну економіку. Політика регулятора була спрямована виключно на утримання обмінного курсу, що досягалося обмеженням пропозиції гривні. А це призводило до високих ставок по відсотках», – наголошує Жолудь.

За матеріалами Тижня

Оценка материала:

5.00 / 2
Зростання економіки у 2013-м було нульовим - економісти 5.00 5 2
Бізнес / Економіка
07.01.2014 4204
Еще материалы раздела «Економіка»