НОВИНИ ДНЯ: Які свята у квітні 2024 року: як працюватимуть і відпочиватимуть українці  На тлі потепління. Синоптики попередили, де до кінця робочого тижня пройдуть дощі  У Британії визнали, що не могли б воювати з Росією понад два місяці  Смачні батуринські коржики за 110-літнім рецептом: такими ласували гетьмани  Ще буде короткочасне похолодання: синоптикиня розповіла, якої погоди чекати в Україні  Франція найближчим часом зможе передати Україні майже 80 установок Caesar  Як Україна може досягти ядерного паритету з РФ: нардеп назвав три шляхивсі новини дня
Бізнес
Економіка
18.05.2017 1060

Аграрії дізнались про свою співпрацю із Робочою групою Фірташа зі ЗМІ

Представники найбільших вітчизняних аграрних асоціацій заперечили свою співпрацю із Робочою групою з питань підтримки та розвитку вітчизняного ринку мінеральних добрив, заснованої Експертною радою Національного комітету з промислового розвитку, назвавши твердження про те, що аграрії поділяють чи підтримують пропозиції нещодавно оприлюдненого Протоколу Робочої групи «свідомою підробкою та відвертою фальсифікацією».

«В дійсності, провідні аграрні асоціації України жодним чином не співпрацювали із згаданою Робочою групою та навіть не були запрошені до участі в її роботі», заявили аграрії.

Як стало відомо із тексту звернення аграрних асоціацій до Прем’єр-міністра України В.Гройсмана, у протоколі Робочої групи зокрема містяться рекомендації для МЕРТ щодо «збільшення до розміру 40% антидемпінгового мита щодо демпінгового імпорту карбаміду та карбамідно-аміачної суміші (КАС)».

При цьому, як відзначили аграрії, переважну більшість підписантів Протоколу складають представники організацій в той чи інший спосіб афілійовані із власником вітчизняного монополіста на ринку мінеральних добрив – групи компаній Ostchem – Дмитром Фірташем: а саме: Федерації роботодавців України, Союзу хіміків України та власне групи компаній Ostchem, за скаргою якої у 2014 році і було введено антидемпінгові мита спочатку на імпорт аміачної селітри, а згодом – карбаміду та КАСу.

В свою чергу, аграрії заявили, що твердження Протоколу Робочої групи про те, що в Україні є демпінг російських виробників, тобто продаж азотних добрив нижче світових цін або цін російського ринку, також є черговою зловмисною брехнею і фальсифікацією наявних фактів. Адже, за даними аграріїв, «починаючи із другої половини 2014 року (після введення так званого антидемпінгового мита на аміачну селітру) ціни на внутрішньому українському ринку азотних добрив (аміачної селітри, карбаміду та КАС) різко зросли та нині перевищують майже на 20% ціни світового ринку, а також внутрішні ціни у РФ».

Нагадаємо, 30 грудня 2016 р. Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі (МКМТ) ухвалила рішення про запровадження антидемпінгових мит на карбамід та КАС походженням з РФ. Розміри мита склали: для «Куйбишевазот» – 4,3%; для групи «Єврохім» (основний російський постачальник добрив в Україну) – 18,78%; для решти підприємств – 31,84%.

Запровадження мит було відкладене на 2 місяці на прохання Міністерства аграрної політики та продовольства України. 13 лютого 2017 р. МКМТ повторно відклала введення мит до 01 липня 2017 р.

Оценка материала:

5.00 / 2
Аграрії дізнались про свою співпрацю із Робочою групою Фірташа зі ЗМІ 5.00 5 2
Бізнес / Економіка
18.05.2017 1060
Еще материалы раздела «Економіка»