НОВИНИ ДНЯ: Чи застосує Вашингтон ленд-ліз для України: британський полковник розповів про настрої в США  Путін залякує, проте сам боїться війни з НАТО: в Європі пояснили, навіщо диктатор "сіє страх" на Заході  Коли прийде весняне тепло: прогноз погоди в Україні на п'ять днів  Атака на нафтопереробну галузь Росії: удари українських дронів можуть спричинити кризу — експерт  У порти Одеси незабаром повернуться великі контейнеровози та пороми, - ЗМІ  Прогноз погоди на 19 березня: де в Україні буде дощ і мокрий сніг  Частина "вагнерівців" виїхала з Білорусі. "Гаюн" назвав можливу причинувсі новини дня
17.05.2018 12082

Звіт форензік-аудиту компанії KPMG щодо причин банкрутства банку «Надра» прямо вказує на колишніх керівника і власників банку

Звіт форензік-аудиту компанії KPMG щодо причин банкрутства банку «Надра» прямо вказує на колишніх керівника і власників банку Гіленко та братів Сегаль як на винуватців фінансових проблем банку «Надра».

У звіті ці особи називаються Попередніми акціонерами банку.

Зокрема, як сказано в Ключових висновках Звіту KPMG, станом на дату введення першої Tимчасової адміністрації (10.02.2009) активи Банку включали приблизно 5,2 млрд грн кредитів, виданих сторонам, пов’язаним із Попередніми акціонерами. А також інвестиційні сертифікати на суму 1 млрд грн, випущені сторонами, пов’язаним із Попередніми акціонерами. Кредити та акредитиви на суму 1,9 млрд. грн. були видані сторонам, потенційно пов’язаним з Попередніми акціонерами, у період з 7 жовтня 2008 р. (дата отримання першого траншу кредиту рефінансування НБУ ) до 10 лютого 2009 р.

За даними Звіту, операції з потенційно пов’язаними сторонами складали суттєву частину активів Банку протягом 2007 – 2008 років. Станом на 31 грудня 2008 р. заборгованість потенційно пов’язаних з п. Гіленком, п. П’ятовим, братами Сегаль та групою «Континіум» сторін складала 50,2% кредитів Банку юридичним особам. Більш детальна інформація наведена в розділі «Пов’язані сторони».

Більшість позичальників, потенційно пов’язаних із Сегалями, припинили обслуговування кредитів після введення Тимчасової адміністрації. Інвестиційні сертифікати компаній, які були випущені потенційно пов’язаними сторонами, не були погашені протягом 2009-2015 років. Відсутність грошових потоків за цими активами суттєво погіршила фінансовий стан Банку.

Банк ініціював порушення кримінальних справ проти Гіленка та братів Сегаль, а також проти управлінського персоналу ряду компаній, потенційно пов’язаних із ними. Більшість кримінальних справ були відкриті повторно, і на поточний момент їх розслідування тривають.

Також зазначається, що банк «Надра» у 2008-2009 роках неодноразово порушував умови договорів про кредити рефінансування, підписаних між банком та НБУ. Договори рефінансування, підписані між Банком та НБУ, забороняли активні операції з пов’язаними сторонами Банку. Проте у жовтні 2008 р. – лютому 2009 р. Банк видав кредити на суму 1,9 млрд грн позичальникам, пов’язаним із Сегалями (включаючи ТОВ «Леге Лата» і ТОВ «Реф’юдж», згадані вище).

В розпорядженні редакції є копія Звіту компанії KPMG про форензік-аудит банку «Надра».

З 2009 року Гіленко та Сегалі переховувалися в Російській Федерації. В лютому 2009 року в банк «Надра» була введена перша Тимчасова адміністрація НБУ.

За оцікою видання «Економічна правда», Сегалі вивели з «Надр» в офшори 6,4 млрд. грн. з 7,1 млрд. грн. рефінансування, що було виділено НБУ на оздоровлення банку наприкінці 2008 року. Після цієї публікації Сегалі судилися з виданням та вимагали спростування, проте програли процес.

Оценка материала:

5.00 / 2
Звіт форензік-аудиту компанії KPMG щодо причин банкрутства банку «Надра» прямо вказує на колишніх керівника і власників банку 5.00 5 2
Бізнес / Фінанси та банки
17.05.2018 12082
Еще материалы раздела «Фінанси та банки»