НОВИНИ ДНЯ: 28 березня в Україні стане ще тепліше, у кількох областях - дощі   Оточення Путіна не вірить у його теорію про зв'язок України і теракту під Москвою, - Bloomberg  Чехія передасть українським воїнам удвічі більше снарядів, ніж було оголошено спочатку  Фінансовий гороскоп на квітень 2024 року  В Україні у четвер прогнозують потепління до +20°  Лукашенко зламав версію Путіна про "втечу" терористів до України  Загроза наступу РФ на Харків: місцевий депутат про сили РФ у Бєлгородській та Курській областяхвсі новини дня
Політика
Україна
 Александр Шахов 26.03.2014 43584

Кадрова чехарда: у МВС і прокуратурі знову запахло великими сумами

Поки що про люстрацію ходять тільки дозвільні розмови і насправді ніякого механізму очищення силових органів від корупціонерів старого розливу не вироблено, цим з успіхом користуються авантюристи з минулого й донецькі кадри, що вижили.

Хто тільки зараз не перефарбовується й не б'є себе в груди, що був душею й тілом за Майдан, але на ділі сидів на теплій посаді та співав осанну Януковичу та його зграї. Коли ж громадськість обрушується зі справедливою критикою на нові призначення, новоспечені керманичі намагаються відмахнутися від них, як від настирливих мух. У цілому складається враження, що корупціонерів доби Януковича міняють на таких самих нечистих товаришів епохи Ющенка, які чекали свого часу в нафталіні.

Рішайли тут як тут

Найбільше претензій до нових керівників у МВС, очоленому бізнесменом Арсеном Аваковим, який ніколи не мав жодного стосунку до міліції. Хіба що був раніше в розшуку Інтерполу. З одного боку, експерти кажуть, що це добре — адже не буде заангажований старими зв'язками, з іншого ж критикують — навіщо на посаді в такий важкий час дилетант, який навіть не має юридичної освіти. Новий міністр навіть бравірував повідомленнями про те, що довкола нього в'ється безліч рішайл, проте він непідкупний і нікого не слухає: «Щойно відкрилися вакансії на призначення у МВС по країні в такій кількості — хлинув потік пропозицій: від політиків, партій, фракцій, громадськості. Вакханалія, хаос й ажіотаж захлиснув усіх — здавалося б, учора розважливі, а сьогодні — начебто підмінені обставинами люди — ринулися відстоювати «своїх» кандидатів на посади в новій системі влади, у МВС зокрема, з неймовірним оскаженінням, — писав у своєму facebook новий міністр і скаржився, що «навіть пройти коридорами Верховної Ради — було ціле випробування. Суцільний потік наполягань і прохань, вимог і великих листів про призначення».

Аваков побачив вихід із цієї ситуації в якнайшвидшому призначенні керівників і в областях, і у структурних підрозділах МВС і вирішив за два дні провести всі призначення на місцях. Однак такий поспіх призвів до повного провалу. Наприклад, на Одеську область призначили генерала Михайла Вершняка, який сумлінно проводив службові розслідування «страшних злочинів» Юрія Луценка на посаді голови МВС під час святкування Дня міліції та інших сфабрикованих дурниць. Також Вершняк свого часу наслідив у Київській та Полтавській областях, де його ім'я пов'язували із кришуванням бізнесу та корупцією. У 2010-му співробітники УВС трьох регіонів навіть скаржилися на нього президенту. Не витримавши публічної критики, Аваков був змушений звільнити Вершняка і йому подібних за три дні після призначення. «Беручи до уваги суспільний резонанс, матеріали службового розслідування управління внутрішньої безпеки, консультації з органами місцевої влади, рапорти, що надійшли до міністерства — ухвалено рішення про звільнення з посад низки керівників УМВС на місцях», — заявив міністр Аваков.

З тих самих причин — обвинувачення в неспроможності, пособництві репресіям Януковича й корупції були звільнені й інші новоспечені начальники: у Рівненській області — В'ячеслав Чайка, у Черкаській — Леонід Бойко, у Криму — Ігор Авруцький, у Закарпатті — Василь Турдай. Причому деякі з них дуже не хотіли звільнятися. Наприклад, рівненський Чайка, за словами своїх підлеглих, після дзвінка із МВС і наказу писати рапорт на звільнення надягнув бронежилет, взяв каску й з особистою зброєю сидів у кабінеті, охороняючи його. У Черкасах Бойко кілька разів писав рапорт на звільнення, але виконувати його, схоже, не збирається, поки не буде призначено нового керівника.

Професіонали за бортом

Найбільше претензій до нових керівників у МВС, очоленому бізнесменом Аваковим

Є на місцях і перегини із впливом на призначення громадськості. Експерти висловлюють аргументи, що є великий ризик повторити помилки постпомаранчевого періоду, коли всю міліцейську верхівку оголосили кучмістами та звільнили. Багатьох професіоналів тоді виставили на вулицю й працювати стало нікому. Така ситуація зараз наприклад у Волинській області, де колишній начальник мав заслужений авторитет і не допустив кровопролиття під час Євромайдану. Там виникла інша проблема — призначати керівників міліції на Волині рветься місцевий депутат Павло Данильчук, який примкнув до «Правого сектору». Сам Данильчук мітить у губернатори Волині, тому й мріє призначити сам усіх місцевих силовиків. До речі, під час подій на Майдані в Луцьку повністю розгромили як обласне, так і міське відділення міліції. Однак, як розповідають місцеві жителі, правоохоронці не підняли руку на народ, нікого не побили, не було випущено жодної кулі. Тодішній керівник міліції Олександр Терещук заявив, що міліція з народом і зберіг здоров'я як жителів області, так і підлеглих міліціонерів, не втягнувши їх у протистояння. Під тиском «Правого сектору» Терещук був змушений написати рапорт про відставку й подати його для ухвалення остаточного рішення Авакову в Київ. Новий міністр не став розбиратися й одразу вирішив зняти Терещука з посади керівника обласної міліції, хоча, за словами товаришів по службі, він у складній обстановці повівся як справжній офіцер.

Смотрящі Захарченка на місцях

Невтомний критик МВС Геннадій Москаль переконаний, що з моменту від'їзду екс-міністра Віталія Захарченка в силовому відомстві мало що змінилося. На думку депутата, посадами так само продовжують торгувати, як і раніше, так само квітнуть буйним цвітом конвертаційні центри. Понад те, Москаль заявляє, що продовжують існувати кустарні спиртзаводи та тютюнові фабрики, з яких «годувався» Захарченко, а смотрящим там призначений такий собі Олексій Чеботарьов. Навіть сам Аваков уже став у перші дні фігурантом скандалу, коли попався на використанні приватного літака при перельоті до Харкова на представлення нового начальника УВС області. При тому, що прем'єр Арсеній Яценюк суворо наказав економити державні кошти. Сам новий головний міліціонер критику парирує обтічно: «Можливі помилки. На тлі міліції, що повернулася до своєї роботи, можна буде другою хвилею, при контролі громадськості, повернутися до кадрового розміщення. Але зараз важливіше ювелірної точності призначень — запустити в роботу міліцію: від громадського порядку й безпеки на вулицях — до здатності розслідувати й затримувати злочинців силами спеціальних підрозділів. Інакше нічого досягти й змінити з нинішнього жалюгідного стану не вдасться», — заявляє Арсен Аваков.

Прокуратура позбавилася кума Пшонки

У цивілізованих країнах посада міністра МВС — політична, а при ньому існує шеф поліції

Поступово очищується прокуратура. До 25 березня виконуючим обов'язки прокурора Києва сидів відомий юридичній громадськості державний радник юстиції 3 класу Дмитро Лупеко. Цей товариш уже прославився торік — за неофіційною інформацією, нібито влаштував пиятику в офісі столичної прокуратури після переведення до Луганська тодішнього прокурора Києва Анатолія Мельника. За розповідями поінформованих співробітників, тоді жертвою його домагань стала начальниця відділу кадрів. Однак заслуженого звільнення Лупеко тоді не сталося, замість нього звільнилася кадровичка. Справа в тому, що пан Лупеко є зятем колишнього генпрокурора Олександра Медведька й кумом Артема Пшонки — сина тепер уже фігуранта розшуку також екс-генпрокурора Віктора Пшонки. Нарешті, пана Лупеку таки зняли: 25 березня прокурором Києва призначено Миколу Герасимюка, який у 2007 року працював заступником Генерального прокурора України, а останнім часом заступником голови Державної виконавчої служби. 

Залишаються питання щодо обласних призначень. Наприклад, перед вихідними громадськість Львівщини збунтувалася й завадила представленню нового обласного прокурора Володимира Гураля, якого в області називають не інакше як «Десятка». Нібито коли він у минулому працював у прокуратурі Львівщини, то мінімальною таксою в нього були $10 тис. Активіст Євромайдану Ігор Коцюрба під час призначення заявив, що Володимир Гураль має тверду репутацію в області як непорядна людина й хабарник, тому євромайданівці щосили домагатимуться його звільнення.

Протестують і в Одесі проти призначення тамтешнього прокурора Ігоря Боршуляка. До підвищення він працював начальником слідчого управління прокуратури й нібито був причетний до закриття багатьох справ проти запеклого криміналітету. Зокрема Боршуляка звинувачують у закритті справи щодо незаконного заволодіння ринком «Привоз» в інтересах Олександра Ангерта — відомого одеського авторитета на прізвисько «Ангел». Так само нібито за його розпорядженням були спущені на гальмах справи щодо відчуження з комунальної власності Центрального ЗАГСу Одеси й ще близько двох десятків об'єктів нерухомості.

У країні — кадровий голод

Не менш шокуючими виглядають і кадрові недоліки в органах прокуратури

Голова Української асоціації моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів Олег Мартиненко переконаний, що в правоохоронних органах майже немає людини, яка має досвід роботи на керівній — генеральській посаді, але не була б замарана у якомусь корупційному скандалі або помічена у лобіюванні свого бізнесу або комерційній діяльності рідних.

«У нас на кожного начальника служби або генерала знайдеться хоч малий, але компромат, — розповів Контрактам Мартиненко. — Зараз суспільство переживає перехідний період, тож, вважаю, не найбільше зло, якщо, наприклад, заступником міністра МВС призначили майстра бойового гопака Миколу Величковича, який стояв на Майдані, а не якогось міліціонера. Нехай краще він буде майстром гопака, ніж професійним садистом і фахівцем з ламання щелеп на допиті».

На думку Мартиненка, у цивілізованих країнах посада міністра МВС — політична, а при ньому існує шеф поліції. По суті, нині у МВС ця модель майже скопійована. Аваков — політик, а його перший заступник — Володимир Євдокімов — міліціонер.

Колишній начальник прес-служби СБУ Станіслав Речинський пов'язує перші невдалі призначення у МВС із тим, що Авакову набився в помічники з кадрів хтось із міліцейського середовища, замазаний у корупції. Завдяки такому порадникові й вийшло, що в генеральські посади керівників областей сіли не чисті на руку люди, яких Аваков, до своєї честі, одразу ж звільнив. Речинський підозрює, що такі самі нечесні порадники є й у в. о. генпрокурора Олега Махніцького, які рекомендують йому таких екземплярів, як Ігор Боршуляк, на посади обласних прокурорів.

Оценка материала:

4.60 / 10
Кадрова чехарда: у МВС і прокуратурі знову запахло великими сумами 4.60 5 10
Політика / Україна
 Александр Шахов 26.03.2014 43584
Еще материалы раздела «Україна»