<
НОВИНИ ДНЯ: Коли Росію можна змусити до миру: військовий експерт назвав дві важливі умови  Коли винищувачі F-16 з'являться в Україні: експерт назвав важливі умови  Про що домовилися Путін та Кім Чен Ин: у господаря Кремля було дві мети – Портников  Як засолити огірки за 30 хвилин  Телескоп зафіксував галактику з чорною дірою масою як 200 мільйонів сонць  Експерти надали Раді безпеки ООН "неспростовні" докази використання Росією ракет з КНДР, - AP  Не тільки через війну. Чому Україну не беруть в НАТОвсі новини дня
Політика
Україна
02.11.2019 623

Імпорт електроенергії з РФ перешкоджає євроінтеграції України, його потрібно припинити, - Плачков

Відновлення імпорту електроенергії з Росії ставить під загрозу євроінтеграцію України, тому його потрібно припинити.

Про це заявив Голова Всеукраїнської енергетичної асамблеї, колишній міністр палива та енергетики Іван Плачков в ефірі телеканалу «Еспресо».

Експерт зазначив, що імпорт електроенергії з Росії загрожує нашій євроінтеграції, зокрема в частині підготовки до синхронізації вітчизняної енергетичної системи з європейською у 2023. «Це у нас зупиняє роботу по інтеграцію в ENTSO-E», - сказав Плачков.

На його думку, необхідно ухвалити рішення про припинення імпорту з Росії, наприклад, з грудня, і не виставляти на аукціон мережі, по яким транспортується електроенергія з РФ чи Білорусі.

«Сьогодні «Укренерго», у нас цей перетин Україна-Білорусь-Росія продається на аукціоні раз на місяць. І ми можемо, якщо вже продали зараз на листопад, треба прийняти рішення, що листопад – це останній місяць, коли ми імпортуємо електроенергію, і просто не продавати ці мережі, по яким транспортується електроенергія. У нас такий абсолютно законний, спокійний варіант», - пояснив Плачков.

Нагадаємо, 18 вересня Верховна Рада прийняла закон "Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії", в який глава енергетичного комітету парламенту Андрій Герус пролобіював правку - дозволити закуповувати українським споживачами імпортну електроенергію за двосторонніми договорами. За словами Геруса, імпорт повинен був здійснюватися з Білорусі. Проте, 1 жовтня була здійснена перша поставка електроенергії з Росії в режимі імпорту. Поставка проведена рівним графіком потужністю 100 МВТ. За даними джерела на ринку, імпорт здійснений компанією «Юнайтед Енерджі», яку пов'язують з Ігорем Коломойським.
Раніше український дипломат Костянтин Єлісєєв заявив, що імпорт електроенергії з РФ порушує євроінтеграційні зобов'язання України в частині інтегрування енергосистеми в єдину енергетичну систему ЄС, та назвав укладення контрактів на постачання електроенергії з Росії неприйнятним з юридичного погляду.

Оценка материала:

5.00 / 1
Імпорт електроенергії з РФ перешкоджає євроінтеграції України, його потрібно припинити, - Плачков 5.00 5 1
Політика / Україна
02.11.2019 623
Еще материалы раздела «Україна»