НОВИНИ ДНЯ: Загроза наступу РФ на Харків: місцевий депутат про сили РФ у Бєлгородській та Курській областях  Синоптики потішили прогнозом погоди в Україні: наскільки потепліє  У Повітряних силах розповіли, чому росіяни зменшили інтервали між атаками на Україну  Охорона Кримського мосту зменшилась, він втратив один периметр оборони – речник ВМС ЗСУ  Я б не недооцінював ворога, проте ми їх обіграли по всіх ключових напрямках – Малюк  В Україну йде короткочасне похолодання: коли його чекати  Байден випереджає Трампа в ключових штатах, що вагаютьсявсі новини дня
26.06.2020 801

Як влада провалила антикоронавірусні заходи: «Потрібна була лише політична воля, бачення і готовність діяти. Їх не було»

Віталій Дейнега, волонтер, засновник фонду «Повернись живим»: Я обіцяв собі написати про це, коли статистика по COVID-19 перетне психологічну межу у 1000 нових хворих на день. Прийшов час тримати слово.

Постараюсь коротко. У березні цього року я прийшов до Офісу Президента. Зі мною були представники однієї дуже великої мережі лабораторій. Проаналізувавши стан речей, кількість обладнання, фахівців і якість менеджменту, вони запропонували просту реформу – централізувати обласні лабораторії у кілька великих центрів. Це б дозволило не упиратись більше в тривалість робочого дня окремо взятого лаборанта в обласному центрі, а організувати цілодобову роботу, рівномірну загрузку і раціональне використання часу фахівців та реагентів. Також пропонувалось закупити потрібну кількість реагентів для апаратів GeneXpert якими засіяна країна, і які можуть теж робити тести.
На зустрічі був щойно призначений міністр Степанов, Віктор Ляшко був частину часу (але я впевнений? що він в курсі всієї розмови), були інші люди, яких не тегатиму, але їм цей пост точно скинуть.

На все про все потрібно було трішки докупити техніки (щось готова була надати і сама мережа лабораторій) і реагенти. Ще треба було підготувати приміщення. Ми навіть запропонували одне під Києвом. Усі витрати були б невеликими, як на цей масштаб проблеми (50-100 млн грн разово+реагенти). За організацію роботи не просили нічого. Ну, тобто, лабораторія дала б найкращих у країні фахівців безкоштовно (був жорсткий карантин і вони все одно простоювали). Закупівлі мали б бути усі на державі, за всіма офіційними процедурами, щоб не було зайвих підозр. Потрібна була лише політична воля, бачення і готовність діяти. Їх не було. Пропозиція була озвучена. Після цього ми більше не зустрічались.

Чому я поліз тоді в цю історію і витрачав на неї час і соціальний капітал? Тому що люблю нестандартні проекти, які можуть врятувати тисячі життів. Про, принаймні, один успішний ви, думаю, знаєте.

Така реформа по нашим розрахункам могла б забезпечити спроможність по тестуванню на рівні 120-150 000 тестів на тиждень. Час виконання 1-1,5 місяці з моменту початку закупівель. Забір могли б здійснювати лікарі в рай і обл центрах. Логістику до лабораторій можна організувати силами поліціі, на яку і так виділяється фінансування для боротьби з пандемією.

Щоб це означало для хворого? Доступність тестів. Результат був би відомий протягом 1-2 днів (в залежності від логістики). Потужність дозволяла б тестувати усіх хто контактував з хворим. Це дало б більше виявлень і погіршило би статистику з одного боку. Але показало б реальну картину і могло би стати початком зламу ситуації.
Коли одна з епідемологинь сказала, що такі масові тестування – це дорого, я відповів, що у порівнянні з ціною карантину для економіки – це ніщо.

Це було чотири місяці тому. Свідків тої розмови достатньо, щоб ніхто ії не зміг перекрутити. Я не певен, що пропозиція ще дійсна. Але усі контакти у Степанова і Ко є. Я просто пообіцяв собі написати цей пост, коли нових хворих на день стане більше тисячі.

Цей день настав.
Завтра буде більше захворювань.
Хочеться вірити, що тестів теж.

Автор: Віталій Дейнега

Оценка материала:

5.00 / 1
Як влада провалила антикоронавірусні заходи: «Потрібна була лише політична воля, бачення і готовність діяти. Їх не було» 5.00 5 1
Колонки / Колонки / Блоги
26.06.2020 801
Еще колонки: Колонки / Блоги