НОВИНИ ДНЯ: Через фінансову скруту Трамп почав торгувати Бібліями – The New York Times  Держборг України за місяць скоротився більш ніж на 1 млрд доларів  Переломный момент: генерал розповів, як потрібно діяти в Харкові для знешкодження ворога  У Британії визнали, що не могли б воювати з Росією понад два місяці  Ще буде короткочасне похолодання: синоптикиня розповіла, якої погоди чекати в Україні  Як Україна може досягти ядерного паритету з РФ: нардеп назвав три шляхи  28 березня в Україні стане ще тепліше, у кількох областях - дощі всі новини дня
Політика
Україна
03.07.2020 981

«МВФ занадто чемний, щоб висловлюватись матом. Але це треба вміти – так вляпатись»

Чотири підписи. Саме стільки їх стоїть під Меморандумом з МВФ. Підписанти – Президент, Прем’єр, Міністр фінансів і Голова НБУ. Заміна хоча б одного з підписантів означає, як мінімум, пауза у відносинах з Фондом. Але відставка керівника «монетарної влади» з формулюванням «через політичний тиск» – це «зальот» в квадраті.

Провладні спікери підбадьорюють (більше самих себе), що за кілька днів все забудеться. Але не забудеться. Це жорстке зґвалтування правил гри. Це фактично припинення співпраці у поточному форматі. МВФ занадто чемний, щоб висловлюватись матом. Але викинути за борт одного з підписантів ще й з порушенням умов самого меморандуму – це треба вміти так вляпатись. Навіть Юлія Тимошенко кидала МВФ більш елегантно.

Не чекайте гучних заяв від Фонду. В часи Януковича вони три роки у своїх звітах писали про «constructive talks». І лише в останньому Меморандумі відверто сказали, що співпраця припинилась відразу у 2010-му році ще тільки-но почалась. Тому з цього моменту Фонд буде писати чемні відписки, які місцевими спікерами будуть представлятись як позитивні сигнали.

Ім’я нового Голови НБУ вже не важливе. Бо якщо Смолія погнали за небажання дослухатись, тоді виходить, що його заміна вже буде дослухатись, чи як? Що там у нас про незалежність?

P.S.: Здається, «зелені» ще не усвідомили масштаб катастрофи, яку вони запустили 1-го липня.

Автор: Дмитро Боярчук, виконавчий директор Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна

Оценка материала:

5.00 / 1
«МВФ занадто чемний, щоб висловлюватись матом. Але це треба вміти – так вляпатись» 5.00 5 1
Політика / Україна
03.07.2020 981
Еще материалы раздела «Україна»