<
НОВИНИ ДНЯ: Чи залишиться Україна без допомоги у разі перемоги Трампа на виборах: у МЗС Польщі здивували заявою  Скасування маршу "Безсмертний полк" в РФ: британська розвідка пояснила, з чим це пов'язано  Прокляття фараона: яку небезпеку приховують давньоєгипетські гробниці  Місцями з дощами, але дуже тепло — синоптики розповіли, в яких регіонах очікувати опадів  Грози, дощі, сильний вітер: де 29 квітня в Україні очікується негода  Тепло, хмарність та подекуди грози: прогноз погоди на 29 квітня  Мобілізація, сесія НМТ, правила для водіїв та свята: на які зміни чекати у травнівсі новини дня
Політика
Світ
22.01.2021 633

Конституційний суд Молдови визнав російську мову незаконною

Конституційний суд Молдови визнав закон, який наділив російську мову особливим статусом, неконституційним. Там підкреслили, що в країні є тільки одна державна мова – румунська.

Суд нагадав, що 16 грудня 2020 року парламент прийняв закон про функціонування мов на території Молдови, а також що згідно зі статтею 13 молдавської Конституції державною мовою республіки є румунська. При цьому, особливого статусу у російської мови немає.

В Конституційному суді зазначили, що проаналізували дані про рідну мову населення країни без урахування даних про ту мову, якою найчастіше говорять люди, оскільки це два різних поняття. З'ясувалося, що румунська мова є рідною для 77,86% громадян, в той час як російська – приблизно для 9%. Інші мови використовуються ще менше.

На думку суддів, державна мова має конституційне значення і розглядається як символ єдності Молдови, а прийнятий закон не забезпечував рівновагу між румунською мовою як державною мовою і мовами національних меншин.

Зокрема, стаття 2 закону надала російській мові привілейований псевдо-офіційний статус, який не передбачений Конституцією, а також підкреслила його домінуючу роль на території Молдови, хоча це не відповідає дійсності, заявили в молдавському КС.

Суд нагадав, що в країні є тільки одна державна мова – румунська, а поняття "мова міжнаціонального спілкування", якою за законом була визнана російська, не існує. У результаті закон, який зрівнював російську й румунську мови, був визнаний неконституційним.

Оценка материала:

5.00 / 1
Конституційний суд Молдови визнав російську мову незаконною 5.00 5 1
Політика / Світ
22.01.2021 633
Еще материалы раздела «Світ»