<
НОВИНИ ДНЯ: Споживчі кредити. Що потрібно знати перед оформленням позики  В Україні стане трохи прохолодніше: прогноз погоди на 3 травня  У Міноборони розповіли, коли запрацює електронний кабінет військовозобов’язаного  Навіщо Грузії закон про іноагентів і чому демонстранти проти: думка експерта  Офіцер "Азову" про ситуацію на фронті: "Противник хоче змусити нас припинити вірити в свою боротьбу"  До України повертаються заморозки: де і коли суттєво знизиться температура  Україні потрібно поповнити армію новими людьми: Годжес пояснив навіщовсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
18.02.2021 788

У «Ранку з Україною» фахівці дали поради, як вберегтись від переохолодження та обмороження

Із симптомами обмороження госпіталізують людей по всій Україні, і вже є смертельні випадки. У програмі «Ранок з Україною» на каналі «Україна» ведучі Марія Мельник і Григорій Герман з’ясували, як вчасно виявити уражену зону та чому не можна розтирати цю ділянку ні спиртом, ні снігом, а що натомість варто робити.

89986d39994769a10f4517a1aa38d238_18.02.21

Вважається, що погодні умови з температурою нижчою, ніж 7 градусів за Цельсієм уже можуть спричинити проблеми зі здоров’ям. Переохолодження організму може викликати низку захворювань, найбанальніше із яких – застуда. А одне з найстрашніших – обмороження.

Організм людини працює так, що під час замерзання зігріває спочатку внутрішні органи, тому відбувається відтік крові з кінцівок.

«Дуже важливими ділянками тіла є шия та голова, далі – це дистальні частини тіла, такі як пальці рук і ніг, – розповідає гірський гід Андрій Ходєєв у програмі «Ранок з Україною». – Обмороження – підступна штука, бо якщо опік швидко відчувається, то обмороження не відчувається взагалі».

Симптоми можуть з'явитися після кількох годин або навіть днів. А наслідки цього можуть бути дуже небезпечними.

«На ураженій ділянці тіла може на все життя залишитися недостатність кровообігу, тобто вражаються судини, – пояснює сімейний лікар Віктор Сидоренко в ефірі каналу «Україна». – Час від часу треба торкатися кінчика носа і вушної раковини. Справа в тому, що так можна перевірити чутливість, якщо втрачається чутливість – це означає, що починається обмороження. Також може бути невелике відчуття поколювання».

Для того щоб цього не сталося, треба дотримуватися кількох простих правил: прискорити рух чи піти вгору. Не меншу роль у цьому відіграє те, як людина одягнена.

«Одягатись слід багатошарово, тобто одяг може складатися з 3-х, 4-х чи 5-ти шарів. Але вони мають бути повноцінними – між ними має знаходитись повітря, яке є дуже важливим ізолюючим матеріалом», – зазначив сімейний лікар.

Якщо обмороження сталося, є так звані народні методи, які категорично не можна застосовувати. Перший – це розтирати уражені ділянки снігом, а другий – розтирати спиртом. Як варіант відігріву може бути вода кімнатної температури.

«Ви можете помити руки чи стати під душ, але підкреслюю – душ має бути ледь теплим, він у жодному разі не повинен бути гарячим! Зігріватись слід поступово», – радить експерт.

Це допоможе тілу поступово відігрітися та адаптуватись без зайвої шкоди. Але загалом медики радять при почервонінні вищезгаданих ділянок тіла звернутися в травмпункт або опікове відділення.

Оценка материала:

5.00 / 1
У «Ранку з Україною» фахівці дали поради, як вберегтись від переохолодження та обмороження 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
18.02.2021 788
Еще материалы раздела «Суспільство»