<
НОВИНИ ДНЯ: Сирна паска без випікання "Три шоколади": рецепт від відомої кухарки  2 травня вдень до 27° тепла, подекуди невеликий дощ  Журналісти знову отримають доступ до кулуарів Верховної ради  Росія намагається захистити свою авіацію від українських атак: де розмістять військові літаки   Квітень у Києві став одним з найтепліших за останні 144 роки  Коли пекти паску та фарбувати яйця на Великдень 2024  Цінніше, ніж ATACMS: аналітик назвав ключове озброєння з пакету допомоги СШАвсі новини дня
Політика
Україна
18.02.2021 536

У НАБУ звинуватили Кабмін у спробі знищити відомство

У Національному антикорупційному бюро України вбачають в урядовому законопроєкті щодо зміни статусу бюро спробу знищити незалежність органу.

Проєкт закону «відкриває можливості для повного перезавантаження інституції та позбавлення її інституційної незалежності», заявили в бюро.

За даними НАБУ, документ містить кілька суперечливих змін, які позбавлять антикорупційне відомство реальної можливості протидіяти та викривати топкорупцію в Україні:

  • «Контрольний пакет» голосів у складі конкурсної комісії з відбору директора НАБУ фактично отримує Кабмін, який, окрім трьох представників від себе, призначає ще трьох зі списку, поданого донорами. Однак остаточне рішення — за Кабміном, вищу ланку якого становлять особи, підслідні НАБУ.
  • Остаточне рішення щодо складу комісії зовнішнього контролю з проведення аудиту діяльності НАБУ також повністю віддається Кабміну.
  • Зміна статусу НАБУ — з правоохоронного на центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом — тягне за собою питання вирішення трудових взаємин зі співробітниками НАБУ, яких відібрано за результатами відкритого конкурсу. З огляду на реалії останнього часу, є ймовірність, що реорганізацію можуть використати як привід для зміни кадрового складу.

Нагадаємо, Кабінет міністрів вніс на розгляд Верховної Ради проєкт закону Про внесення змін до деяких законів України стосовно приведення статусу Національного антикорупційного бюро України у відповідність з вимогами Конституції України.

Законопроєктом передбачається дострокове припинення повноваження Ситника. У разі прийняття закону обов’язки директора бюро виконуватиме перший заступник до моменту призначення нового директора НАБУ.

Оценка материала:

5.00 / 1
У НАБУ звинуватили Кабмін у спробі знищити відомство 5.00 5 1
Політика / Україна
18.02.2021 536
Еще материалы раздела «Україна»