<
НОВИНИ ДНЯ: Дощі, грози та заморозки: синоптик розказвав, де чекати негоди до кінця тижня  Жителі яких країн готові воювати за свою країну і які у рейтингу українці — опитування  Рецепт рибного супу з лососем  Синоптик назвала точну дату, коли до України повернеться 20-градусне тепло  Інфляція в Україні прискориться: експерти назвали дві причини зростання цін  Україна має найвищу в Європі готовність воювати за свою країну  Весняне тепло повертається: на сході й півдні прогнозують до +27°всі новини дня
Політика
Україна
23.02.2021 630

Чи потрібно Україні АРМА?

Зовсім нещодавно в Україні піднявся шум навколо АРМА - Національного Агентство з Розшуку та Менеджменту Активами, які були одержані від корупційних та інших злочинних дій. Тобто АРМА є спецальним органом, який допомагає правоохоронцям відшукати майно, а також управляти ним після арешту. Для України функціонування такої організації є цілком новим досвідом. Втім, навіть, за короткий час свого існування орган вже встиг нажити немало ворогів.  

Чому так сталося і чи потрібна подібна Агенція в Україні ми вирішили запитати у діючиз політиків і експертів,

Немчінов Олег - Міністр Кабінету Міністрів України

- Пане Олеже, як Ви оцінюєте АРМА?

Створення АРМА було не лише однією з умов для лібералізації візового режиму між Україною та ЄС, а й необхідністю задля збереження арештованих активів вартістю в мільйони гривень. Тож, наразі, завдяки управлінню конфіскованими коштами та активами держава стабільно отримує доходи, а самі активи зберігаються.

А зовсім нещодавно був випадок, коли завдяки АРМА було арештовано та передано в управління Національному агентству низку обєктів нерухомості та корпоративні права для яких, АРМА почало шукати управителя. Цей приклад засвідчує дієвість співпраці правоохоронних органів та антикорупційних інституцій, таких, як АРМА.

- Чому на Вашу думку, гальмуються деякі справи, які АРМА передає до суду?

АРМА є цивільним сервісом, а не правоохоронним органом, який повинен виконувати рішення судів. Ця структура не є учасником кримінального та судового процесів, не проводить розслідувань і не передає справи до суду за їх результатами. Водночас АРМА активно бере участь у судових справах як позивач або відповідач, коли розглядаються провадження щодо його компетенції.

- Чи знаєте Ви про те, що на працівників АРМИ чиниться тиск, їм погрожують та залякують. Кому це на Вашу думку вигідно?

За фактами погроз та тиску на працівників АРМА правоохоронні органи наразі проводять розслідування, яке має дати відповідь на питання, хто стоїть за вказаними діями. АРМА управляє активами фігурантів кримінальних проваджень, які можуть бути зацікавлені у поверненні контролю над своїм майном, відтак чинити певний спротив діяльності Національного агентства. В будь якому разі тиск на органи державної влади є неприпустимим і має попереджатися у законний спосіб.

Бурміч Анатолій - народний депутат України.

- Пане Анатолію, як Ви оцінюєте створення такої АРМА?

Створення АРМА безперечно є позитивним моментом. Адже саме цей орган розпоряджається конфіскованим майном і намагається якомога вигідніше продати його на користь держави. Безперечно, що існувати ця організація повинна лише при умовах прозорості дій, рішень та збагачувати державний бюджет.

- Чому на Вашу думку, гальмуються деякі справи, які АРМА передає до суду?

Причиною гальмування справ, є те, що ця Агенція не має всіх повноважень, аби довести почату справу до кінця. Адже в цьому беруть участь правоохоронні органи, судді, люди, які хочуть на цьому заробити, зацікавлені особи, які всіляко перешкоджають аби їхні активи конфісковувались.  Навіть, не дивлячись на ретельний відбір працівників, все ж можуть знаходяться не чисті на руку люди і в лавах самої АРМИ.

- Чи знаєте Ви про те, що на працівників АРМИ чиниться тиск, їм погрожують та залякують. Кому це на Вашу думку вигідно?

Кілька днів тому у нас було засідання антикорупційного комітету, де ми, власне, і піднімали питання щодо тиску на АРМУ. Було вирішено негайно перевірити наявні активи та кошти АРМИ, тобто перевірити що є на папері і що є в наявності. Аби не було спекуляцій проведемо аудит і перевірку органу.  Тоді будемо знати чи ефективно працює ця оргнаіція і чи ефективно працює менеджмент АРМИ. Адже органіцація ця потрібна, але потрібна вона лише в тому випадку, якщо працює в інтересах держави.

Чорновіл Тарас – політолог.

Пане Тарасе, скажіть, будь ласка, як ви ставитесь до створення такого органу як АРМА?

Створення такого органу, як АРМА - було обовязковою умовою, аби отримати безвіз. Чим займається цей орган? Є арештоване майно. До моменту конфіскації ( а це може тривати роками) цим майном займається саме АРМА. Адже конфіскованим може бути і автомобіль, який стоятиме на штраф-майданчику, а може бути і завод, який забезпечує робочими місцями та приносить дохід. Власне, було вирішено, що займатиметься арештованим майном саме АРМА.

Яка на Вашу думку головна причина того, що чимало справ, які АРМА передає до суду гальмуються?

Підкуп продажних суддів - це одна з головних причин чому деякі справи гальмуються. Пристімо, що в бізнесмена арештували потужне підприємство. . Він, ніби тихо змирився з цим, втім пізніше, в якийсь момент через підкуп продажних суддів та через різні ганебні судові схеми вводять термінове рішення суду про зняття арешту з цього майна. Рішення таке, звісно, буде незаконним. Пізніше це рішення буде скасоване апеляційними інстанціями, проте, рішення вже набуло чинності і людина, якій винесли позитивне рішення швидко переоформляє майно на третіх осіб, перепродає його або ж виводить у офшори. Рішення скасоване, але майна вже немає. Такі схеми, на жаль, не рідкість, втім вина тут не АРМА, а системи загалом.

Оценка материала:

5.00 / 1
Чи потрібно Україні АРМА? 5.00 5 1
Політика / Україна
23.02.2021 630
Еще материалы раздела «Україна»