<
НОВИНИ ДНЯ: США оголосили новий пакет допомоги Україні: що в ньому  Дощі, грози та заморозки: синоптик розказвав, де чекати негоди до кінця тижня  Рецепт рибного супу з лососем  Україна має найвищу в Європі готовність воювати за свою країну  Весняне тепло повертається: на сході й півдні прогнозують до +27°  Дощі не всюди та "цікава" температура. Синоптик дала прогноз на 25 квітня в Україні  Синоптикиня повідомила, коли відступлять холоди і до України повернеться тепловсі новини дня
Життя та Стиль
Особисті фінанси
01.03.2021 650

Як отримати законні два гектари землі й не сплатити зайвого. Інструкція

У липні запрацює ринок землі. Як отримати гарантовані державою два гектари і не сплатити зайвого.

Що ближче до відкриття ринку землі, то більше махінацій. Оформити ділянку, на яку має право кожен українець, спритники пропонують за шалені гроші. Насправді отримати свої два гектари можна без посередників.

Шукаєте на кадастровій мапі вільну землю – там, де хочете. Ваше місце проживання чи реєстрація не мають значення. Усі зайняті ділянки на мапі позначені синім кольором. Обирати можна з тих, що не зафарбовані.

«Після того, як буде знайдена земельна ділянка, потрібно зробити графічні матеріали. Тобто або роздрукувати, якщо це буде подаватися особисто заява, або зробити в електронному вигляді. Тобто вона (ділянка) має бути виділена, вказати її місце, цільове призначення та розміри цієї земельної ділянки», – пояснює юрист Ігор Шпак в новинах «Сьогодні» на каналі «Україна».

Із цією заявою звертаєтеся до Держгеокадастру. Поштою або онлайн на сайті відомства. Додаєте ксерокопії паспорта та ідентифікаційного коду. Потім – набираєтеся терпіння. Чекати на відповідь доведеться місяць.

«Після того, як буде наданий дозвіл на розроблення технічної документації, треба буде звернутися до організації землевпорядної. Вони нині, на жаль, тільки приватні», – зазначає юрист.

Потрібно буде заплатити. З огляду на розмір та розташування ділянки, вартість виготовлення технічного паспорту може становити від п'яти до десяти тисяч гривень. Ця процедура триватиме до пів року. Потому маєте зареєструвати кадастровий номер своєї майбутньої земельної ділянки. Надаєте заяву знову до Держгеокадастру.

«Держгеокадастр перевіряє цю інформацію і надає номер земельній ділянці», – каже юрист.

Усі ці документи згодом подаєте до міської чи сільської ради, на території якої розташовано бажану ділянку. Там мають погодити на сесії та проголосувати, щоб її вам виділили.

Усі зібрані документи несемо до найближчого ЦНАП або нотаріуса. Там реєструємо ділянку в базі прав на нерухоме майно.

Отримали та хочете більше? Маєте і таке право. Окрім гарантованих державою двох гектарів, можете отримати ще кілька різних ділянок. Зокрема, для будівництва, під дачу, гараж чи для фермерської діяльності.

 

Оценка материала:

5.00 / 1
Як отримати законні два гектари землі й не сплатити зайвого. Інструкція 5.00 5 1
Життя та Стиль / Особисті фінанси
01.03.2021 650
Еще материалы раздела «Особисті фінанси»