НОВИНИ ДНЯ: Через фінансову скруту Трамп почав торгувати Бібліями – The New York Times  Держборг України за місяць скоротився більш ніж на 1 млрд доларів  Переломный момент: генерал розповів, як потрібно діяти в Харкові для знешкодження ворога  У Британії визнали, що не могли б воювати з Росією понад два місяці  Ще буде короткочасне похолодання: синоптикиня розповіла, якої погоди чекати в Україні  Як Україна може досягти ядерного паритету з РФ: нардеп назвав три шляхи  28 березня в Україні стане ще тепліше, у кількох областях - дощі всі новини дня
Життя та Стиль
Особисті фінанси
01.03.2021 603

У Кривому Розі власникам автономних котлів нарахували захмарні борги за опалення

У Кривому Розі тепловики нарахували захмарні борги власникам квартир з автономним опаленням, і тепер через суд намагаються стягнути гроші. Мовляв, люди незаконно зрізали батареї. "Автономники" ж запевняють, що комісії перевіряли їх кілька разів, і всі дозволи на це були.

Олена від централізованого опалення відмовилася 10 років тому на законних підставах: запевняє, тепловики двічі це перевіряли. Та раптом дізналася, що заборгувала за опалення понад 50 тисяч гривень. Причому платіжок не отримувала. Постачальник одразу надав судовий наказ – негайно сплатити.

"Ми звернулися до суду з проханням анулювати це рішення. І зараз у судовому порядку розглядаємо, аби теплоцентраль з нас зняла борг у сумі 53 тисячі", – пояснює жителька Кривого Рогу Олена Рибка.

Найбільше Олену обурює те, що від централізованого опалення їх відключав один теплопостачальник, а розрахуватись вимагає інший. Із яким навіть договорів не укладали. Ще у 2008 державна "Теплоцентраль" передала свої мережі міському підприємству. Автоматично постачальник тепла змінився і у споживачів. Ті автономників від опалення відключили і закрили особові рахунки. Та за кілька років абонентів і труби повернули "Теплоцентралі". І там рахунки відкрили знову – пояснили правозахисники. У боржники записали 250 власників автономного опалення. Так і виявився кожен з них винним десятки тисяч гривень.

"У нас є відповідь з тепломережі, що вони пишуть гендиректору теплоцентралі – люди встановили автономне опалення, є документи. Але теплоцентраль всіляко не хоче їх приймати, тому що їм вигідно", – каже голова правозахисної організації Яна Беркут в новинах "Сьогодні" на каналі "Україна".

У "Теплоцентралі" стверджують, що люди, яких записали у боржники, від централізованого опалення від'єдналися самовільно.

"З 2007 року порядок унеможливлював відключення окремих квартир. Акту, затвердженого міжвідомчою комісією, як вимагав на той момент порядок про відключення, немає", – запевняє керівниця відділу зв’язків із громадськістю АТ "Криворізька Теплоцентраль" Валерія Хоменко.

І саме без цього документа довести законність "автономки" буде вкрай важко, переконує юристка Анжеліка Пилипенко. Проте втамувати апетити тепловиків можна.

"В таких справах термін позовної давності – три роки. Вони його порушують. Вони вже не можуть стягувати з людей за 2013 рік борги, оскільки вони з ними в жодних договірних відносинах не перебували", – зазначає юристка.

Тепла не споживав, відтак і платити не мусить ані копійки. Це у суді спершу довів Дмитро. Однак тепловики виграли апеляцію.

"Верховний суд нас не прийняв, тому що незначна справа. І всі надії тільки на Європейський суд", – каже Дмитро Тенетко.

А заразом вимагають підтримки у міських чиновників. Аби ті оформили їм необхідні папери і підтвердили: автономним опаленням люди користуються законно.

 

Оценка материала:

5.00 / 1
У Кривому Розі власникам автономних котлів нарахували захмарні борги за опалення 5.00 5 1
Життя та Стиль / Особисті фінанси
01.03.2021 603
Еще материалы раздела «Особисті фінанси»