<
НОВИНИ ДНЯ: Якщо Трамп знову стане президентом: Кулеба відповів, чи хвилюється він з цього приводу  У НАТО звинуватили Росію в зловмисних діях проти країн Альянсу  Портал в інший світ: біля берегів Мексики знайшли бездонну вирву з таємними тунелями  Повістки на блокпостах: що потрібно знати з ухваленням нового закону про мобілізацію  Чому у бабусі однаково смачніше: всі секрети та хитрощі приготування пасок  На Великдень погода в Україні зміниться, - синоптик Діденко  У Міноборони обіцяють запровадити електронну чергу до ТЦК: коли запрацюєвсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
15.03.2021 724

Небезпечна, заразна, неперевірена – міфи про вакцину від коронавірусу в Україні

Вакцинаційну кампанію в Україні зриває дезінформація – з 24 лютого першу дозу вакцини ввели лише трохи більше ніж 38 тисячам осіб. Про це навіть писало авторитетне американське видання New York Times.

На думку журналістів, саме неправдива інформація про щеплення відлякує людей, а це призводить до того, що невикористані дози навіть викидають – з початку вакцинації утилізувати мусили вже 97 доз.

Довкола вакцинації від коронавірусу міф на міфі. Особливо перепало Covishield – наразі єдиному препарату, яким імунізують українців.

Міф перший. Україна закуповує неякісну вакцину, яку в розвинених країнах у жодному разі не застосовували б.

Дискусії щодо препарату індійського виробництва Covishield досі не вщухають. Мовляв, Україна закупила дешевий аналог. Насправді, цей препарат виготовлений за тією ж технологією і з тих самих матеріалів, що й AstraZeneca.

«Ми маємо всі документи, всю інформацію, що ця вакцина була зроблена за трансфером технологій – практично це та ж сама вакцина, зроблена, можливо, в іншому місці», – каже керівник програми з питань охорони здоров'я ЮНІСЕФ в Україні Андрій Славуцький в новинах «Сьогодні» на каналі «Україна».

Міф другий. Краще не імунізуватися, тому що вакцини не пройшли всі необхідні випробування.

Лише рік тому ми були шоковані новинами з Уханю та з острахом чекали на пандемію в Україні, а тепер вже робимо щеплення. Чи не занадто швидко? Адже на виготовлення вакцини зазвичай потрібно більше часу.

А раптом поспіхом зробили аби що? Ні, препарати, рекомендовані ВООЗ, пройшли всі основні етапи дослідження.

«Оскільки ми вже маємо досвід багатьох десятиліть виробництва вакцин у світі, і грунтуючись на цих всіх досягненнях, це було зроблено з дотриманням основних вимог, хоча за дещо коротший термін часу, але всі основні моменти з вивчення ефективності та безпеки вакцини були дотримані», – стверджує лікар-імунолог Алла Волоха.

Міф третій. Інфікуватися COVID-19 можна через вакцинацію.

А чим саме таким вакцинують, що наш організм починає виробляти імунітет? Невже вводять той самий коронавірус? А якщо імунітет не виробиться, і я захворію від щеплення? Ні, такого бути не може і ось чому.

«Це було б можливо, якби застосовувалися живі вакцини. Живі вакцини на сьогодні не застосовуються. Є кандидати, є прототипи, але жодна з застосовуваних на сьогодні вакцин, не є живою. Тобто неможливо заразитися через вакцинацію», – пояснює лікар-імунолог Андрій Волянський.

Міф четвертий. Після вакцинації люди помирають.

Гаразд, заразитися на коронавірус після щеплення не можна, а померти? Стільки ж всього в інтернеті написано про летальні випадки. Але хіба хоча б один з них офіційно зв'язали з вакцинацією?

«Жодного, підкреслюю, жодного випадку смерті від вакцинації в світі на сьогоднішній день не зафіксовано. Багато міфів було від антивакцинаторів, і вони різні міфи наводили. Але, шановні українці, вакцина дорівнює життя. Якщо ви зробили вакцину, ви точно не потрапите до лікарні у важкому стані. Ви точно не потрапити в реанімацію. І точно вашому життю нічого не загрожує», – запевняє міністр охорони здоров'я Максим Степанов

Щоб не стати жертвою нагнітання і фейків, радимо звертатися до перевірених джерел: всю необхідну інформацію можна знайти на сайті Міністерства охорони здоров'я.

Однаково сумніваєтесь? Відомості про вакцинацію є й на офіційній сторінці міжнародних організацій, таких як ЮНІСЕФ і ВООЗ.

Оценка материала:

5.00 / 1
Небезпечна, заразна, неперевірена – міфи про вакцину від коронавірусу в Україні 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
15.03.2021 724
Еще материалы раздела «Суспільство»