<
НОВИНИ ДНЯ: Чиновникам змінили правила бронювання від мобілізації: хто не отримає відстрочку  Дощі та тепло на Великдень: прогноз погоди в Україні на 5 травня  Реновація житла: в Україні планують розв'язати проблему "хрущівок"  На саміті миру у Швейцарії розроблятимуть спільну позицію щодо початку переговорів з РФ – ОП  Дефіциту ATACMS не буде: чи це правда і скільки таких ракет є у США  Дощі та зниження температури: якою буде погода в Україні наступного тижня  У Генштабі пояснили, кому необов'язково йти до ТЦКвсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
18.03.2021 750

Від Ван Дамма до історичної драми: як в Україні запрацювали кешрібейти

Екшени з Ван Даммом, фантастичний серіал, містичний хоррор, повнометражна історична драма та комедія про відмінності французів і українців: кінокомпанія Apple Tree Vision розповіла про міжнародні кінопроекти, які розраховують на кешрібейти.

 

З минулого року в Україні запрацювала система кешрібейтів – відшкодування витрат іноземним компаніям, які знімають кіно в Україні: кіновиробники можуть повернути до 25% витраченого на місцевих майданчиках.

Втім, перетворення на привабливу локацію вигідно і Україні. За словами міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченко, на кожний витрачений долар, кінокомпанії додатково витрачають $3 на різноманітні супутні сервіси: готелі, ресторани, переїзди.

«Завдяки залученню міжнародної співпраці, впродовж найближчих 4-5 років Україна може розраховувати на залучення щонайменше $500 млн інвестицій в Україну, – підкреслив міністр. – А для цього потрібно, щоб система була прозорою, зручною і викликала в міжнародних компаній довіру». Зараз профільне міністерство, Держкіно і парламентський комітет збирають інформацію про потенціал спільних проектів та консультуються з продюсерами щодо того, як збільшувати можливості для розвитку спільного виробництва.

Перший фільм, який претендує на кешрібейт – «Останній найманець», який Apple Tree Vision знімали у Києві минулого літа для стрімінгового сервісу Netflix. Тоді велику увагу викликала поява Жан-Клода Ван Дамма на київських вулицях. За сюжетом, дії бойовика відбуваються у Франції, але Париж знімали у Києві. Прем’єра франкомовного фільму, створеного в Україні, відбудеться на Netflix у серпні.

За словами продюсера і співзасновника міжнародної кінокомпанії Apple Tree Vision Жан-Шарля Леві, Ван Дамм вже встиг полюбити Україну, і це не остання його поява в Києві – компанія розробляє ідею комедійного екшену з його участю. Але фільм вже буде англомовним.

Саме зараз в Києві тривають зйомки фантастичного серіалу «Інфініті» для Canal+. Декорацію космічної станції побудували українські художники-постановники, і Apple Tree Vision розраховує використовувати її в подальших проектах.

На серпень-жовтень заплановані зйомки містичного трилеру FLIGНТ 495: дії відбуваються на борту пасажирського літака, який прямує з Америки в Європу.

Міжнародні проекти звернуться і до української тематики: на стадії девелопменту комедія про пригоди француза в Україні. «Це буде дуже добрий фільм про контрасти французької та української культур», – анонсує Жан-Шарль Леві.

Дії ще одного фільму відбуватимуться в барі, де збираються люди різних професій, з різних країн, які спілкуються різними мовами. Він об’єднає в собі жанри комедії, детективу і пригодницького кіно.

За словами президента кінокомпанії Star Media  і співзасновника Apple Tree Vision Влада Ряшина, не існує якогось окремого жанру для міжнародного проекту, до уваги береться економіка, хто виступає партнером на місці та локація – наявність або можливість її побудувати.

«Сервісні проекти (проекти, які знімаються іноземними компаніями із частковим залученням українського технічного персоналу, – ред) – це не лише про інвестиції в економіку та кіноіндустрію. Це мости, які дозволяють сформувати довіру та професійні стосунки між партнерами з різних країн для виходу на новий рівень. І ми переходимо від сервісних проектів до копродукційних», – прокоментував Влад Ряшин.

Копродукційна історична драма «ШТТЛ» вже встигла пройти етапи відбору від Українського культурного фонду, Держкіно і об’єднає в роботі одразу три країни – Україну (Star Media), Францію (Forecast Entertaiment) та Бельгію. Дати початку знімального процесу ще не оголошують, але підготовка триває.

За словами Влада Ряшина, копродукція починається з пошуку теми, яка б зацікавила всі сторони. У випадку із «ШТТЛ» – це історія єврейського селища на західному кордоні України влітку 1941 року.

Майже вся знімальна група складається з українців, включно із виконавцями головних ролей, хоча акторський склад буде інтернаціональним. Ще один нюанс, який розкрив Влад Ряшин щодо фільму «ШТТЛ», – консультантом із ідиш-культури буде людина з серіалу «Ортодокс», який створював Netflix.

В ході прес-конференції 11 березня продюсер також анонсував підготовку слов’янської трилогії із словацькими та німецькими партнерами для однієї з українських ОТТ-платформ. Втім інших подробиць про проект компанія поки не оголошує

Нагадаємо, міжнародна кінокомпанія Apple Tree Vision створена в 2019 році кінокомпанією Star Media (засновник Влад Ряшин) і британською кінокомпанією OLLEV (засновники – Жан-Шарль Леві і Оліас Барко). Компанія виробляє повнометражні фільми та телесеріали.

Автор: Ярослава Наумова

Оценка материала:

5.00 / 1
Від Ван Дамма до історичної драми: як в Україні запрацювали кешрібейти 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
18.03.2021 750
Еще материалы раздела «Суспільство»