<
НОВИНИ ДНЯ: Якщо Трамп знову стане президентом: Кулеба відповів, чи хвилюється він з цього приводу  У НАТО звинуватили Росію в зловмисних діях проти країн Альянсу  Портал в інший світ: біля берегів Мексики знайшли бездонну вирву з таємними тунелями  Повістки на блокпостах: що потрібно знати з ухваленням нового закону про мобілізацію  Чому у бабусі однаково смачніше: всі секрети та хитрощі приготування пасок  На Великдень погода в Україні зміниться, - синоптик Діденко  У Міноборони обіцяють запровадити електронну чергу до ТЦК: коли запрацюєвсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
18.03.2021 590

У «Ранку з Україною» експерти розповіли, з чим пов’язане подорожчання олії та яку корисніше вживати

Ціни на соняшникову олію за рік підскочили на 40% – наразі пляшка коштує близько 60 гривень. І, за прогнозами, це ще не межа. Григорій Герман і Марія Мельник у програмі «Ранок з Україною» на каналі «Україна» з’ясували, чому так шалено подорожчав один із соціальних продуктів та чи можна замінити соняшникову олію на іншу рослинну.

На 20% дорожче з початку року та на 8% всього за місяць – ціни на олію зростають швидше за курс біткоїна чи барель нафти. Навіть незважаючи на те, що Україна – це світовий лідер з виробництва соняшникової олії.

«Лідером росту цін є рослинні олії. Їхня вартість виросла у світі практично на 45%, – коментує економіст Олег Пендзин в ефірі каналу «Україна». – Ми виробляємо близько 3 млн тон олії, а споживаємо десь під 300 тисяч. Все інше йде на експорт».

І оскільки виробники не можуть продавати олію в Україні дешевше, аніж за кордоном, ціни ростуть і в нас. Навіть на домашню олію.

Проте можна зекономити, якщо купувати олію у великій тарі. Так, за 10 літрів можна віддати 500 гривень – економія на кожному літрі 10 гривень. Та великі об’єми будь-якої рослинної олії мають так само швидко використовуватись. Адже, за словами дієтологів, що довше олія стоїть відкрита, то менше в ній поживних речовин. Також експерти радять обирати олію першого холодного віджиму.

У соняшниковій олії міститься найбільша кількість вітаміну E. Проте такого елемента, як омега-3, там менше відсотка. Тому дієтологи радять замінити цю олію.

«Для щоденного вживання ми рекомендуємо інші олії – наприклад, оливкову холодного віджиму. З наших локальних олій – це може бути гарбузова, лляна, олія розторопші – вони багаті на омега-3 жирні кислоти», – поділилась лікарка-дієтолог Карина Дейнеко в програмі «Ранок з Україною».

Їх краще додавати до салатів і гарнірів. Так, літрова пляшка оливкової олії коштує від 120 гривень. Її вистачить щонайменше на 3 місяці. Але смажити на цих оліях не варто. Для смаження можна використовувати кокосову олію. Вона корисніша за соняшникову. Півлітрової баночки для щоденного використання може вистачити на місяць. А її вартість стартує від 60 гривень.

«Вона багата на насичені жири, які забезпечують холестериновий обмін, хоча сама кокосова олія не містить холестерину», – зазначила експерт.

І, як виявилось, кокосова олія зараз для українського гаманця – найвигідніший варіант. Адже в середньому кожна українська сім’я вживає 2 літри соняшникової олії на місяць. А це щонайменше 120 гривень.

Оценка материала:

5.00 / 1
У «Ранку з Україною» експерти розповіли, з чим пов’язане подорожчання олії та яку корисніше вживати 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
18.03.2021 590
Еще материалы раздела «Суспільство»