<
НОВИНИ ДНЯ: Погода в Україні зміниться: синоптик розказала, до чого готуватись  Мобілізація працівників: кого не призвуть до війська  Мобілізація в Україні: чому за кермо тролейбусів хочуть посадити 18-річних і до чого тут універсальні жінки  До України повертається потепління: чи скрізь погода потішить 17 травня  Мобілізація по-новому 2024: скількох чоловіків призвуть на війну та якими методами  Блінкен зробив гучну заяву про удари по РФ американською зброєю  Російська пропагандистка Симоньян уже “знайшла” причетних до замаху на Фіцовсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
07.06.2021 617

У «Ранку з Україною» експерти розповіли, чим небезпечний посуд із пластику і як правильно його використовувати

Чи не кожна господиня має на кухні арсенал пластикових контейнерів для зберігання продуктів. Проте якби ви знали, наскільки вони небезпечні, половину б точно утилізували. Ведучі програми «Ранок з Україною» на каналі «Україна» Лілія Ребрик і Анатолій Анатоліч розповіли, що ж приховують у собі пластикові контейнери й інший посуд та як уникнути небезпеки.

Коштує недорого, майже невагомий і легко утилізується – все це про пластиковий посуд. Удома, на природі чи на роботі користуватися ним зручно і можна не марнувати часу на миття. Та чи здогадувались ви про смертельні властивості пластику? Будь-який пластик, навіть найякісніший, є продуктом нафтопереробки і при взаємодії з кислотами, які містяться в окремих продуктах, та при високих температурах, такі вироби можуть виділяти небезпечні речовини, які при потраплянні в організм завдають серйозної шкоди.

«Насамперед ці речовини впливають на гормональний фон, на статеву функцію чоловіків і жінок, можуть впливати на репродуктивну функцію – наскільки успішно відбувається запліднення, вагітність і перебіг цієї вагітності, – зазначив терапевт Михайло Соколовський в ефірі каналу «Україна». – Крім того вони мають негативний вплив на імунну систему. Серед внутрішніх загроз – онкологічні хвороби, а зовнішні загрози – це інфекції. Може також суттєво впливати на функцію печінки чи нирок».

Тайванські вчені виявили у пластику ще одну небезпечну речовину – меламін, який виділяється із нього при нагріванні. Ця речовина при потраплянні в організм може призвести до виникнення каменів у нирках. Тому якщо ви збиралися сьогодні розігріти свій обід у мікрохвильові – краще цього не робити.

«Ці речовини викликають негативні зміни у нашому організмі. Вони виступають у якості ендокринного руйнівника, можуть призводити до ракових захворювань», – розповів голова агенції з хімічної безпеки Денис Павловський у програмі «Ранок з Україною».

Аби суттєво зменшити ризик захворювань від користування пластиковим посудом, варто обирати лише вироби з правильним маркуванням.

«Найнебезпечнішими є вироби з маркуванням 3,4,7. Краще обирати пластик, на дні якого буде трикутник із позначками дві літери Р, що означає поліпропілен і в жодному випадку не користуватись пластиком з маркуванням РVС, що означає полівінілхлорид», – радить голова агенції з хімічної безпеки.

А ще слід пам’ятати – одноразовий посуд можна використовувати лише один раз, не накладати в нього їжу повторно. Не розігрівати їжу в пластиковій тарі у мікрохвильовці, не годувати з пластикового посуду маленьких дітей, не зберігати готову їжу у пластикових контейнерах понад 3-4 години. Якщо виріб змінив колір чи набув неприємного запаху, його треба утилізувати.

Оценка материала:

5.00 / 1
У «Ранку з Україною» експерти розповіли, чим небезпечний посуд із пластику і як правильно його використовувати 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
07.06.2021 617
Еще материалы раздела «Суспільство»