<
НОВИНИ ДНЯ: В Україні об'єднують університети. Навіщо це роблять і хто підпаде під укрупнення  Тепле, проте не спекотне: синоптикиня розповіла, чого чекати від погоди цього літа  Перед вихідними в Україні будуть дощі та грози: де знадобиться парасолька   На 26 квітня в Україні прогнозують дощі та грози  В Україні 26 квітня дощі та грози, на південному сході прогріє до 26°  Частину областей накриють дощі, попереджають про грози й туман: погода на 26 квітня  Прогноз погоди на 26 квітня: де знову очікуються сильні заморозкивсі новини дня
Бізнес
Нерухомість
23.03.2021 607

Шахраї продають чужі квартири: як не стати жертвою афери

Чи впевнені ви, що ваша квартира або будинок досі належать саме вам? На квадратні метри полюють шахраї – майстерно підробляють документи, реєструють на інших власників і продають.

Тетяна Богданенко здавала в оренду квартиру в центрі столиці. Три місяці у ній жив чоловік на ім'я Олексій, вчасно платив і не доставляв клопоту. Але одного разу господарі житла дізналися, що квадратні метри їм більше не належать – сім'ї зателефонувала голова ОСББ.

"Вона запитала, чому ми не повідомили, що квартира продана. Я сказала, що ми не продавали. А вона говорить, мовляв, покупець вже дзвонив, хоче взяти ключі-пульт від воріт. Люди вже збиралися в'їжджати", – розповідає Тетяна.

Жінка відразу викликала поліцію, змінила замки на квартирі та чекає на результати слідства. Адвокат потерпілої Олексій Іллюшин досі не розуміє, як нотаріус не побачив підробки документів:

"Фотографія вклеєна трохи неправильно, обрізані края. Підроблений штамп про зняття з реєстраційного обліку".

Злочинці для своєї афери вибирають специфічні об'єкти нерухомості, зазначає глава Всеукраїнської організації "Афера стоп" Анатолій Остапенко у новинах «Сьогодні» на каналі «Україна». Квартири жертв не внесені до Реєстру нерухомого майна.

Тому в Мін'юсті радять продублювати всі документи в електронному реєстрі речових прав. А паперові оригінали рекомендують тримати або в сейфі, або у довіреного нотаріуса. Крім того, такі папери можна давати фотографувати стороннім особам.

"Є сервіс, який називається "SMS маяк". Можна його поставити його собі на телефон, і коли хтось буде реєструвати заяву на право власності, вам буде приходити повідомлення", – радить заступниця міністра юстиції Ольга Онищук.

Крім того, зараз в Мін'юсті розробляють спеціальний додаток, який дозволить реєструвати житло, не виходячи з дому. Для внесення в електронні реєстри знадобляться тільки скан-копії документів і електронний підпис.

Оценка материала:

5.00 / 1
Шахраї продають чужі квартири: як не стати жертвою афери 5.00 5 1
Бізнес / Нерухомість
23.03.2021 607
Еще материалы раздела «Нерухомість»