<
НОВИНИ ДНЯ: Чи довіряють українці офіційним повідомленням про війну: дані опитування  На вихідних в Україні дощитиме, на сході вдень до +22°  Коли у школах Києва продзвенить останній дзвоник: названа дата  Україна може почати отримувати кредитні кошти від США вже у другій половині 2024 року  Коли до України знову повернеться тепло: відповідь метеорологині  Кримському мосту приготуватися? Експерт назвав мету удару ЗСУ по Джанкою  Крига скресла: у США знову згадали про допомогу Україні – коли буде результатвсі новини дня
Життя та Стиль
Особисті фінанси
24.03.2021 1214

У небезпеці житло та майно: як можна поплатитися за борги з комуналки

Борги українців за комуналку вже перевалили за 80 млрд гривень, хоча ще недавно становили 73 млрд. І тим, хто не платить, обіцяють великі проблеми. У реєстрі судових рішень в сотнях файлів вказано: боржники зобов'язані не тільки погасити борг, а й оплатити судовий збір, а також інфляційні втрати. Це ще майже половина суми. У небезпеці також майно і житло боржника.

У комунальних компаніях працюють цілі юридичні відділи. Тому позови проти боржників подаються швидко і розглядаються за спрощеною процедурою. При цьому боржника навіть не викликають на засідання. Далі слідує судовий наказ і дається 15 днів на його оскарження.

Якщо наказ не оскаржили, споживач потрапляє до єдиного реєстру боржників. По суті, це онлайн база даних, поява у якій не дасть боржникові, наприклад, продати майно, виїхати за кордон або отримати кредит.

При цьому з боржника можуть стягнути борг в примусовому порядку, наприклад, з виплат йому зарплати або навіть пенсії. Але тут не все так фатально, каже юрист Андрій Никончук. Щоб списати гроші з рахунків, ці рахунки спочатку потрібно знайти.

«Потрібно володіти інформацією про те, що у боржника є рахунок або майно і накласти на них певне стягнення. На цьому етапі у суб'єкта надання послуги певною мірою зв'язані руки – він не може володіти цією інформацією, і ніхто йому про неї не розкаже», – пояснив Никончук у новинах «Сьогодні» на каналі «Україна».

Проте, судові пристави можуть нагрянути у житло, за яким сформувався борг. В такому випадку є ризик, що на майно – побутову техніку, автомобіль – накладуть арешт і примусово виставлять його на продаж.

Забрати можуть навіть єдине житло, якщо борг перевищив 20 мінімальних зарплат – це 120 тисяч гривень. Але тільки в тому випадку, якщо це заборгованість за одну послугу, а не за всі разом. Адже з боржником судиться конкретна компанія. Є ще один важливий нюанс: під час карантину державні виконавці не мають права забирати житло за борги. Також введено мораторій на пеню. Хоча вона і так символічна – 0,01% за день прострочення.

У будь-якому разі, скільки б не затягували з оплатою, погашати борги доведеться. Зробити це можна поступово – шляхом реструктуризації. Для її оформлення потрібно звернутися до центру обслуговування клієнтів і написати заяву. Головна умова – 100%-ва оплата поточних рахунків.

Оценка материала:

5.00 / 1
У небезпеці житло та майно: як можна поплатитися за борги з комуналки 5.00 5 1
Життя та Стиль / Особисті фінанси
24.03.2021 1214
Еще материалы раздела «Особисті фінанси»