НОВИНИ ДНЯ: Через фінансову скруту Трамп почав торгувати Бібліями – The New York Times  Держборг України за місяць скоротився більш ніж на 1 млрд доларів  Переломный момент: генерал розповів, як потрібно діяти в Харкові для знешкодження ворога  У Британії визнали, що не могли б воювати з Росією понад два місяці  Ще буде короткочасне похолодання: синоптикиня розповіла, якої погоди чекати в Україні  Як Україна може досягти ядерного паритету з РФ: нардеп назвав три шляхи  28 березня в Україні стане ще тепліше, у кількох областях - дощі всі новини дня
25.03.2021 463

Держбанки скоротили портфель непрацюючих кредитів

Банки державного сектора за підсумками 2020 року скоротили обсяг непрацюючих кредитів (NPL) на 22%, або на 87 млрд грн, до 310 млрд грн, а їх частка в кредитному портфелі сектора скоротилася до 57,4%.

Про це повідомила пресслужба Міністерства фінансів.

Відзначається, що в 2020 році всі банки державного сектора скоротили свої портфелі непрацюючих кредитів. Зниження рівня NPL, накопичених в держбанках, в основному відбулося за рахунок списання з балансів банків проблемних активів (банками сектора були списані кредити за рахунок резервів на суму понад 123 млрд грн).

Крім того, у 2020 році держбанки провели реструктуризацій NPL на суму близько 42 млрд грн, з них більш ніж половина (23 млрд грн) за Законом України "Про фінансову реструктуризацію", обсяг простроченої заборгованості був скорочений на 6 млрд грн.

"У галузевому розрізі найбільший обсяг непрацюючих кредитів банків державного сектора традиційно сконцентрований в оптовій і роздрібній торгівлі, виробництві хімічних речовин і хімічної продукції, виробництві харчових продуктів, металургійному виробництві", - сказано в повідомленні.

Також наголошується, що для врегулювання питань, пов'язаних зі зниженням обсягу проблемних кредитів, банки держсектора вели активну претензійно-позовну роботу по стягненню заборгованості. Станом на 1 січня 2021 року в судах перебували понад 68 тис. позовів держбанків на суму 78 млрд грн.

У Мінфіні повідомили, що у 2020 році було подано понад 94 тис. нових позовів до суду на суму близько 31 млрд грн, отримано понад 100 тис. рішень судів на суму близько 23 млрд грн, а також було відкрито понад 101 тис. виконавчих проваджень на суму 51 млрд грн.

Оценка материала:

5.00 / 1
Держбанки скоротили портфель непрацюючих кредитів 5.00 5 1
Бізнес / Фінанси та банки
25.03.2021 463
Еще материалы раздела «Фінанси та банки»