<
НОВИНИ ДНЯ: В Україні об'єднують університети. Навіщо це роблять і хто підпаде під укрупнення  Тепле, проте не спекотне: синоптикиня розповіла, чого чекати від погоди цього літа  Перед вихідними в Україні будуть дощі та грози: де знадобиться парасолька   На 26 квітня в Україні прогнозують дощі та грози  В Україні 26 квітня дощі та грози, на південному сході прогріє до 26°  Частину областей накриють дощі, попереджають про грози й туман: погода на 26 квітня  Прогноз погоди на 26 квітня: де знову очікуються сильні заморозкивсі новини дня
Політика
Європа
26.03.2021 467

ЄС відмовився від заборони на експорт COVID-вакцин

Лідери Європейського Союзу відмовилися від заборони на експорт вакцин, про яку заговорили після конфлікту з англо-шведським виробником вакцини проти коронавірусу компанією AstraZeneca. В ЄС наголосили на важливості глобальних ланцюгів поставок для виробництва препаратів.

Про це повідомляє BBC.

На саміті у четвер лідери ЄС висловили принципову підтримку посиленню контролю над експортом. При цьому в заяві після саміту наголошується на важливості глобальних ланцюгів поставок, необхідних для виробництва вакцин.

Деякі, необхідні для виробництва вакцини AstraZeneca компоненти, виробляються в низці країн ЄС.

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Леєн заявила, що AstraZeneca повинна "надолужити" у питаннях поставок до ЄС, перш ніж експортувати дози в інші місця.

"Я думаю, очевидно, що перш за все компанія (AstraZeneca - ред.) повинна надолужити. Вона повинна виконати контракт, укладений із європейськими державами-членами, перш ніж зможе знову зайнятися експортом вакцин. Ми хочемо пояснити нашим європейським громадянам, що вони можуть отримати свою справедливу частку (вакцини - ред.)", - сказала пані фон дер Леєн на прес-конференції після саміту.

Президент Франції Еммануель Макрон заявив журналістам, що це означає "кінець наївності" з боку ЄС.

У відповідь прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон попередив, що "блокади" не є "розумними". За його словами, заборона на експорт може загрожувати вакцинації у Великобританії, яка до цього часу була більш успішною, ніж програми з вакцинації у країнах ЄС.

Розповсюдження вакцин у країнах ЄС почалося мляво, і Євросоюз звинуватив фармацевтичні компанії - насамперед AstraZeneca - у тому, що вони не доставили обіцяних доз. AstraZeneca запевнила, що виконує умови контракту.

ЄС очікує отримати до кінця березня близько 30 мільйонів доз AstraZeneca, менше третини від того, на що сподівався.

Оценка материала:

5.00 / 1
ЄС відмовився від заборони на експорт COVID-вакцин 5.00 5 1
Політика / Європа
26.03.2021 467
Еще материалы раздела «Європа»