НОВИНИ ДНЯ: Саміт миру у Швейцарії: Портников попередив про "пастку" Китаю для України  Секретар РНБО України назвав умови для перевороту проти Путіна  Україна зможе бити за лінією фронту: Норвегія обіцяє значну кількість F-16 із найновішим озброєнням  Синоптик прогнозує заморозки в Україні: де та коли буде "мінус"  Секретар РНБО відповів на заклик США не бити по НПЗ в Росії  Весна дійшла до піку і повернула на зиму: які сюрпризи готує погода  Зливи з грозами, а у Карпатах до 0 градусів: прогноз погоди на тижденьвсі новини дня
04.04.2021 941

Covid-19, Україна, квітень. Що робити?

Андрій Волянський, доктор медичних наук: Почався самий тяжкий місяць. Влада не розуміє, як мінімізувати людські втрати, тому звертаюся до громадян. Державною мовою. Дуже хочу, щоб мене почули. Треба дотягнути до травневих свят. 10 святкових днів виконають функцію локдауну, з 11 травня почнеться зниження епідемічної активності..

Що треба робити? Величезна кількість епідемічних ланцюжків вже створена. Тому велика кількість нових інфікувань протягом найближчих 2-3 тижнів неминуча. Але втрати можна мінімізувати навіть зараз. Ланцюжки розривати. Маски в транспорті, ліфтах, офісах, магазинах, дистанція – мають значення. Але, ВКРАЙ ВАЖЛИВІ тестування та ізоляція позитивних. Якщо державні інститути (Дія, епідрозслідування, контроль самоізоляції) не працюють – відповідальне громадянське суспільство може обійтися без державних інститутів.

Вакцинація впродовж квітня вже особливої суспільної ролі не грає, для колективного захисту що 0,7% вакцинованих, що 1,5% не мають ніякого значення. Але для індивідуального захисту вразливих вона вкрай потрібна. Тобто, вразливих треба вакцинувати, якщо є можливість. Але саме важливе – вразливих впродовж квітня треба захистити від інфікування. Як?

Обробив дані НСЗУ. Хочу розставити важливі, на мій погляд, акценти.

1. Найбільша летальність в вікових групах 70-79 років та 80+ (8% та 16%). Тому вакцинувати в першу чергу треба саме них.

2. Серед усіх вікових категорій 60-85% осіб, що померли, мали супутню патологію. Тому треба вакцинувати людей з хронічними захворюваннями.

3. Серед дітей, підлітків та молодиків до 30 років дуже мала частка інфікованих – від 0,7 до 3,5%. Це пов'язане з тим, що вони дуже часто не мають симптоматики та не потрапляють в статистику. Але вони виділяють вірус та заражають рідних, вихователей та вчителів. Тому потрібно тестувати дітей та підлітків!!! Перевіряти на антиген (ПЛР або швидкий тест) потрібно лише тоді, коли наявні прояви ГРЗ, або є епідемічний зв'язок. На антитіла потрібно перевірити всіх, хто ще не був інфікований, щоб визначити статус. Якщо антитіла є – особа не може захворіти вдруге, повторні випадки ВКРАЙ рідкі. Важливо зробити тест САМЕ зараз. Часто батьки бояться венозного забору крові. Але можна здавати кров з пальця. Необхідний тест – IgG методом ІФА, але можливо здавати і швидкий тест одночасно на IgM та G. Ненадійність тестування – це лише чутки. Отримати негативний тест на антиген, якщо є антитіла або був попередній позитивний тест на антиген – теж важливо, бо деякі особи можуть без симптоматики виділяти вірус до двох місяців та більше.

4. Серед осіб 80+ частка інфікованих нижче, ніж в середньому по країні – 2,3% проти 4,1%. Тобто їх можна примусити уникати людні місця. А ось серед пенсіонерів віку 70-79 років захворіло 4,4%. Бо вони активні. А з тих 4,4%, що захворіли, померло 8%. Тому їх треба умовляти ходити лише до парку чи лісу та забезпечити їх потреби. Здати аналіз на наявність антитіл має сенс як для самих осіб похилого віку, так і для оточуючих.

Загальні поради. Не піддаватися паніці. Провітрювати приміщення!!! Прогулянки на свіжому повітрі (маска в ліфті та в парадному). Фізичні вправи. Дихальна гімнастика. Загартовування (контрастний душ).

Ретельно стежити за близькими з хронічними захворюваннями. Зростає кількість летальних інфарктів та інсультів в зв'язку з неналежним наданням медичної допомоги. Тому потрібна більша увага рідних.

Репост теж має сенс.

169287013_3993625727363457_6538102960425249574_n

Автор: Андрій Волянський, лікар-імунолог, завідувач лабораторією іммунореабілітологіі Інституту мікробіології і імунології НАМНУ ім. Мечникова

Оценка материала:

5.00 / 1
Covid-19, Україна, квітень. Що робити? 5.00 5 1
Колонки / Колонки / Блоги
04.04.2021 941
Еще колонки: Колонки / Блоги