НОВИНИ ДНЯ: Кому потрібно хвилюватися в Кабміні: політолог — про кадрові перестановки найближчим часом  Військові аналітики про російську ракету "Циркон": бойову задачу не виконує  Гуцульська росівниця: як приготувати давно забуту страву української кухні  Які свята у квітні 2024 року: як працюватимуть і відпочиватимуть українці  На тлі потепління. Синоптики попередили, де до кінця робочого тижня пройдуть дощі  У Британії визнали, що не могли б воювати з Росією понад два місяці  Смачні батуринські коржики за 110-літнім рецептом: такими ласували гетьманивсі новини дня
Бізнес
Нерухомість
13.04.2021 864

Новий метод боротьби із забудовниками-аферистами придумали в Раді

У Верховній Раді запропонували реєструвати майнові права на квартири, які ще навіть не збудовані. Депутати вважають, що це унеможливить випадки, коли забудовники продають ті самі квадратні метри кільком інвесторам. Нові правила пропонують в законопроєкті № 5091.

Однак у документі немає процедури, яка допомогла б стягнути гроші зі старих шахраїв. Тобто навіть якщо його приймуть, він не вирішить проблеми наявних недобудов.

Наразі інвестори та забудовники підписують попередні договори про купівлю квартир. Одні називають такі документи "фільчиною грамотою", адже їх ніде не реєструють і не завіряють у нотаріуса. Інші впевнені: раз у папері прописана сума, яку отримав забудовник, все буде гаразд.

Ось тільки в Україні десятки тисяч інвесторів з такими договорами, але без квартир і без грошей.

"550 тис. гривень інвестував в однокімнатну квартиру в ЖК "Патріотика". Родичі також інвестували в ЖК "Еврика"- це того самого забудовника, банку "Аркада". Починаючи з 2018 року, за рік після того, як я інвестував, почалися певні проблеми в банку, які в 2019-му переросли в повну зупинку будівництва", – розповідає Віталій Щербаков у новинах «Сьогодні» на каналі «Україна».

На руках у нього і свідоцтво, і угода про участь у фонді фінансування будівництва. Віталій – юрист. Він каже, що ці документи більш вагомі, ніж попередній договір. Але до суду все одно не поспішає – не бачить сенсу. Адже будь-яке рішення суду не прискорить введення будинку до експлуатації.

У селі Крюківщина під Києвом теж вибухнув будівельний скандал. Поліція затримала шахраїв, які продавали ті самі квартири кілька разів і в такий спосіб отримали понад 5 млн гривень. Правоохоронці з'ясовують, чи була у директора з продажу змова з нотаріусом.

Експерти вважають, що таким аферам скоро настане кінець. А допоможе цьому законопроєкт № 5091 з парадоксальною назвою "Про гарантування прав на об'єкти нерухомого майна, які будуть побудовані в майбутньому". Щоб одну квартиру не продали двічі, попередній договір хочуть одразу вносити до реєстру. І негайно давати покупцеві право на квартиру. Навіть якщо на той момент є тільки котлован, кран і кілька цеглин.

"Ви робите бізнес разом із забудовником. Вам гарантують ті права, які ви маєте отримати в майбутньому. Вперше звучить слово "гарантування", – пояснює керівник Асоціації професійних управлінців нерухомістю Анатолій Топал.

Гарантія полягає в тому, 10-15% квартир бізнесмен зобов'язаний побудувати власним коштом, без інвесторів. А ось продавати їх він не зможе. Якщо забудовник утече – вкладники самі реалізують ці квартири.

Керівник будівельної компанії Назар Бенч вважає, що така вимога не стане проблемою для сумлінних забудовників. Але тих, хто будує взагалі без власних вкладень, за гроші інвесторів, чимало – близько 30%. Їм доведеться або адаптуватися до нових правил, або піти з ринку.

Крім того, нові правила можуть навіть знизити ціни на квартири – у забудовників з'явиться шанс позбутися тіньових витрат:

"У всіх забудовників є величезний важіль зміни ціни в бік зниження. Це корупційний складник, який на сьогодні – не одна тисяча гривень на квадратному метрі", – пояснює Анатолій Топал.

Оценка материала:

5.00 / 1
Новий метод боротьби із забудовниками-аферистами придумали в Раді 5.00 5 1
Бізнес / Нерухомість
13.04.2021 864
Еще материалы раздела «Нерухомість»