<
НОВИНИ ДНЯ: Україна тисне на Байдена, щоб отримати дозвіл бити по РФ: що кажуть в Білому домі  Як приготувати відбивні з ідеальним щільним кляром  ЗСУ атакували секретну військову базу РФ у горах Криму: що про це відомо  В Україні 16 травня переважно без опадів, вдень до +18°  В Києві стане тепліше: прогноз на 16 травня  Натяк на потепління: як зміниться погода в Україні 16 травня  Спочатку — дощі: в Україні прогнозують потепління до +22 градусіввсі новини дня
27.04.2021 679

Експертиза «Головної теми»: Що насправді у складі популярних м’ясо-ковбасних виробів?

Ковбаса та буженина в холодильниках українців бувають частіше за м’ясо, і не тільки на Великдень. Тож в суспільно-резонансному проєкті «Головна тема» з Оленою Кот на каналі «Україна» вирішили перевірити популярні дорогі та дешеві м'ясо-ковбасні вироби, аби дізнатись, за що ми платимо насправді.

ya-13319_27.04.21

Команда програми віддала на лабораторну експертизу ковбаси, буженину та сосиски різних виробників та ціни, аби з’ясувати, чим відрізняються сосиски від українських виробників за 49 і за 176 грн; варена ковбаса за 99 і за 233 грн; сервелат за 150 від вдвічі дорожчого за 333 грн, та буженина за 184 і 350 грн.

Перше, на що перевіряли м’ясо - на наявність кишкової палички, через яку стаються отруєння. Вона може потрапити у виріб де завгодно - від заводу до магазину. Та експертиза показала, що за мікробіологічними показниками все в нормі. Тобто беріть сервелат хоч за 150 гривень, хоч за 330, він буде однаково безпечним! Так само і сосиски з бужениною. Токсичних домішок або консервантів ніде не виявили.

Проте, крім безпеки є ще показник ґатунку, який безпосередньо і впливає на ціну! І ось тут результати експертизи виявилися не зовсім втішними.

В дорожчій вареній ковбасі, кілограм якої коштує 233 гривні, лаборанти знайшли те, чого взагалі не має бути - крохмаль!

«У варених ковбасах крохмаль не дозволяється взагалі, а в даному зразку масова частка крохмалю півтора відсотка становила. Додавання крохмалю фальсифікує цей виріб, тобто більш дешевий продукт видає за більш дорожчий і таким чином йде обман споживача», - зазначила хімік, начальниця сектору випробування промислової продукції ДП «Київоблстандартметрологія» Тетяна Полив’яна.

А от у вдвічі дешевшій варенці - по 99 гривень за кілограм - крохмалю не виявили! Як і в усіх інших виробах - як дорогих, так і дешевих.

Але, крім крохмалю, є ще один виверт нечесних виробників - зайва вода у продукті. Це збільшує його вагу, але знижує кількість поживних білків, жирів та вуглеводів. Проте, за результатами перевірки, цей показник також в нормі.

Отже, і дешеві, і дорогі зразки виявилися однаково якісними! Окрім, звичайно, найдорожчої варенки, де знайшли крохмаль. Тож, сосиски за 49 гривень, буженина за 180, сервелат за 150 та варенка за 99 не гірші за двічі дорожчі аналоги!

Оценка материала:

5.00 / 1
Експертиза «Головної теми»: Що насправді у складі популярних м’ясо-ковбасних виробів? 5.00 5 1
Бізнес / Ринки та компанії
27.04.2021 679
Еще материалы раздела «Ринки та компанії»