<
НОВИНИ ДНЯ: НАТО звинуватила Росію в гібридних діях в Європі: жорстка заява Альянсу  Чотири основних фронти: генерал Маломуж назвав найгарячіші напрямки у травні  Смачна мокра паска до святкового столу: усі гості будуть запитувати рецепт  Напад РФ на НАТО: в ГУР оцінили, за скільки днів Кремль може захопити країни Балтії  Потенційне створення ПВК в Україні: нардеп пояснив важливий нюанс  Чи може війна в Україні закінчитися найближчим часом: у розвідці США оцінили  Паска від Лілії Цвіт: давній рецепт господиньвсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
27.04.2021 491

В «Головній темі» розповіли, чому не можна купувати чисті яйця

Залишились лічені дні до Великодня. Українці вже почали активно готуватись і закуповувати всі необхідні продукти, зокрема – яйця. Журналісти проєкту «Головна тема. Перезавантаження» з Оленою Кот на каналі «Україна» влаштувалися на птахофабрику і простежили, що відбувається з яйцями до того, як вони йдуть у продаж, аби ви поклали у свій великодній кошик тільки свіжий продукт.

У величезний ангар фабрики Київщини із пташників приносять до пів мільйона яєць на день! Перебирають, фасують у лотки, і звідси ж розвозять усіма магазинами області. Спочатку здається, ніби тут сувора дисципліна та чіткий контроль якості. Та журналістка «Головної теми» виявила певні порушення та хитрощі, до яких вдаються працівники птахофабрики.

Перше – обтирають свіжі яйця брудною ганчіркою. Щоб більше здати на продаж, менше сортувати та швидше закінчити робочу зміну. Проте експертка з якості харчових продуктів Оксана Прокопенко запевняє:

«Так категорично не можна! Ви шкодите і заражаєте його попередньо будь-якими бактеріями та грибками».

Термін придатності яйця, яке протерли ганчіркою, зменшується з 25-ти днів до 10. Адже через шкаралупу проникає купа мікробів.

По-друге, яйця, які не продали в зазначений термін - протухлі та побиті - повертають назад на птахофабрику. Цю суміш білків і жовтків називають меланжем. Його використовують для виготовлення кондитерських і хлібобулочних виробів та майонезів. За правилами, робити меланж мають зі свіжих яєць. Але на птахофабриці в хід ідуть протухлі! Завдяки термічній обробці та висушуванню усувають неприємний запах і у вигляді порошкової суміші продають до заводів та пекарень. І коли ми купуємо випічку або майонез у магазині, ніколи не знаємо - всередину виробник додав свіжі чи протухлі яйця.

Тож, щоб не натрапити на прострочені яйця у магазині чи на базарі, дотримуйтесь декількох дієвих лайфхаків.

Перший маркер якості, каже Оксана Прокопенко - шкаралупа! У свіжих яєць вона матова. Глянцева поверхня - у залежаних.

Другий крок при покупці яєць – потрусіть їх.

«Якщо ви відчуваєте, що воно досить важке, але при цьому всередині нічого не труситься - це яйце абсолютно нормальне», - розповіла експертка.

А от якщо всередині ніби щось бовтається - яйце прострочене.

Наступний лайфхак для найприскіпливіших покупців - посвітіть у яйце ліхтариком. Якщо побачили дуже чіткий контур жовтка, це означає, що він вже підсихає. Бачите плями - більш тонка шкаралупа. Трапляться сірі крапки, - ні в якому разі не беріть це яйце.

А ще експертка благає - не купуйте дуже брудних та тріснутих яєць. Хоч вони і найдешевші, але й найнебезпечніші.

«З таким яйцем ви можете принести додому і сальмонелу в тому числі», - попередила Оксана Прокопенко.

Оценка материала:

5.00 / 1
В «Головній темі» розповіли, чому не можна купувати чисті яйця 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
27.04.2021 491
Еще материалы раздела «Суспільство»