<
НОВИНИ ДНЯ: Чи буде початок квітня теплішим за останній місяць весни: метеорологиня про погоду у травні  Голова Держаної авіаційної служби розповів про умови та ризики відновлення польотів  "Не хвилюйтесь, точно будуть": посол Данії сказав, коли Україна отримає F-16  Синоптикиня попередила про похолодання: де будуть заморозки  Чому спікер Джонсон погодився на допомогу Україні — The New York Times  Допоможе виграти війну чи просто її подовжить: Зеленський про роль допомоги США  Включно з ATACMS: коли США можуть відправити зброю Україні – відповідь сенаторавсі новини дня
30.04.2021 776

Поля та квітучі дерева в Україні засипало снігом – як це вплине на врожай

Весна в Україні знову стала дуже холодною. Минулого року весняні морози серйозно вдарили по урожаю. У цьому сезоні цвіт з плодових дерев теж пошкодили хуртовини, припорошило снігом й овочеві поля. Незважаючи на це, передумов для масової загибелі врожаю фруктів поки немає, а картоплярі навіть тішаться такій погоді.

Садівники побоюються низького врожаю ягід і кісточкових фруктів, але в Асоціації ягідництва заспокоюють, що ще не все втрачено. Хоча на якості плодів може негативно позначитися прохолодний травень і дощове літо.

«Подивимося, що буде відбуватися наступні 2-3 тижні в плані заморозків – коли почнеться масове цвітіння. Але дешевим точно нічого не буде», – говорить президентка асоціації Ірина Кухтіна в новинах «Сьогодні» на каналі «Україна».

Картоплярів погода, навпаки, тішить. Сніг наприкінці квітня – не проблема для їхніх врожаїв, тому посадка йде за планом. За прогнозами, браку картоплі поточного року не передбачається:

«Погодні умови складаються оптимальні. Насамперед, тому що температура ґрунту становить 7-8 градусів на глибині залягання бульби. Південь вже засадився вчасно, площі збільшили. Є передумови, що на ринку скоро з'явиться молода картопля, і вона не буде коштувати великих грошей», – вважає заступник директора з питань насінництва та селекції Інституту картоплярства Микола Фурдига.

Тепер головне, щоб травневі дощі були не надто холодними. Саме такі зіпсували врожай картоплі минулого року.

Синоптики ж прогнозують – останній місяць весни буде щедрим на дощі, але теплим. На початок літа теж пророкують помірне тепло. Спеку очікують вже в липні та першій половині серпня, чого має вистачити для дозрівання врожаю.

 

Оценка материала:

5.00 / 1
Поля та квітучі дерева в Україні засипало снігом – як це вплине на врожай 5.00 5 1
Бізнес / Ринки та компанії
30.04.2021 776
Еще материалы раздела «Ринки та компанії»