<
НОВИНИ ДНЯ: "Стратегічно необґрунтований крок": дипломат Брайза про критику Білого дому щодо ударів по НПЗ в РФ  Глава Rheinmetall закликав Німеччину до збільшення військових витрат  Рубані котлети з індички: швидкий рецепт  Скільки витрачати на великодній стіл: українці дали відповідь  Дощі та тепло на Великдень: прогноз погоди в Україні на 5 травня  На саміті миру у Швейцарії розроблятимуть спільну позицію щодо початку переговорів з РФ – ОП  Дефіциту ATACMS не буде: чи це правда і скільки таких ракет є у СШАвсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
30.04.2021 633

«Ранок з Україною»: експерти розповіли, чому штучні барвники для крашанок небезпечні і чим їх замінити

Великдень не можна уявити без крашанок та писанок! Бо як же сісти за стіл та не позмагатися, у кого міцніше яйце. Однак забавки забавками, але треба прискіпливо підійти до питання: «Як їх робити?» Адже барвники для фарбування яєць можуть бути дуже небезпечними. Ведучі програми «Ранок з Україною» на каналі «Україна» Лілія Ребрик і Анатолій Анатоліч дізнались, яку загрозу життю несуть фарби та як зробити фіолетову, жовту, червону крашанку без використання штучних барвників.

Крашанки лежать на кожному столі під час Великодня. Найлегший і найшвидший спосіб зробити їх за допомогою фарби, та чи безпечно це – з’ясував «Ранок з Україною» разом із хіміком.

«На двох етикетках написано, що використання цих барвників є небезпечним, оскільки може провокувати гіперактивність у дітей та погіршення їхньої уваги, – коментує хімік Алла Іщенко в ефірі каналу «Україна». – Найбільш небезпечними серед харчових барвників є ті, у складі яких зазначено Е102, Е110, Е122 та Е124. Серед них ми можемо виокремити Е110, який є похідним речовини, що проявляє канцерогенні властивості, тобто може викликати рак».

Викликати рак може і барвник Е124, цей узагалі заборонений у Сполучених Штатах Америки, Фінляндії, Норвегії та ще у низці країн. А як щодо інших?

«Усі харчові барвники, які зазначені на етикетках, викликають алергічні прояви, сенсибілізацію, можуть проявляти свою дію негативну на шлунково-кишковий тракт», – зазначила хімік.

Підтверджують такі загрози життю і лікарі. І рекомендують фарбувати крашанки за допомогою натуральних барвників. В інтернеті можна зустріти безліч порад, чим пофарбувати яйця у різні кольори, ось кілька з найбільш дієвих: для отримання зеленого кольору слід використовувати шпинат, для золотисто-жовтого – куркуму, для фіолетового – чорницю, для коричневого – каву, а для червоного – журавлину.

Натуральні барвники слід помістити у каструлі з холодною водою, викласти туди ж яйця та додати столову ложку оцту – він зробить колір крашанок більш насиченим. Далі поставити каструлі на вогонь і зварити яйця. А щоб зробити візерунки, слід спочатку промалювати символи воском і лише після цього занурити у розчин з натуральними барвниками, але в такому випадку оцет додавати не варто.

 

Оценка материала:

5.00 / 1
«Ранок з Україною»: експерти розповіли, чому штучні барвники для крашанок небезпечні і чим їх замінити 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
30.04.2021 633
Еще материалы раздела «Суспільство»