НОВИНИ ДНЯ: Через фінансову скруту Трамп почав торгувати Бібліями – The New York Times  Держборг України за місяць скоротився більш ніж на 1 млрд доларів  Переломный момент: генерал розповів, як потрібно діяти в Харкові для знешкодження ворога  У Британії визнали, що не могли б воювати з Росією понад два місяці  Ще буде короткочасне похолодання: синоптикиня розповіла, якої погоди чекати в Україні  Як Україна може досягти ядерного паритету з РФ: нардеп назвав три шляхи  28 березня в Україні стане ще тепліше, у кількох областях - дощі всі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
08.05.2021 495

Третина дорослих українців не вживають алкоголь – опитування

Алкогольні напої вживають 66% опитаних українців, свідчать результати соціологічного опитування "Споживання алкоголю в Україні", проведеного Соціологічною групою "Рейтинг" 25-27 квітня.

При цьому 33% респондентів користуються ним рідше, ніж раз на місяць, 26% - кілька разів на місяць, 7% - кілька разів на тиждень, 1% - щодня. 32% опитаних взагалі не вживають алкогольних напоїв, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Як наголошується у прес-релізі, частіше алкоголь вживають чоловіки, молодь і люди середнього віку і більш забезпечені. Чоловіки в будь-якому віці споживають алкоголь частіше, ніж жінки. До того ж жінки вдвічі частіше ніж чоловіки споживають вино. Також вони частіше п'ють домашні та ігристі вина. А серед чоловіків найпопулярнішим є пиво (40%), а також горілка (31%). Також чоловіки частіше споживають коньяк, віскі і самогон.

Найпопулярнішими алкогольними напоями серед опитаних, які вживають алкоголь, є вино (36%) і пиво (29%). Горілку вживають 20%, коньяк - 17%, домашні вина, настоянки - 14%, шампанське, ігристі вина - 12%, віскі - 7%, самогон - 6%. Такі напої як сидр, ром, наливки або настоянки, вермут, коктейлі, джин, лікери вживають 1-2%.

Вино частіше споживають на заході і в центрі країни. Також на заході України більш поширені домашні вина, настоянки і самогон. На сході частіше вибирають горілку. Молодь частіше споживає пиво і вино, люди старшого віку - горілку, коньяк, домашні вина і настоянки, а також самогон. Вино ж користується популярністю у будь-якому віці.

Найчастіше вживають алкоголь на честь свята або події (67%). Щоб добре провести час з близькими споживають спиртне 30%, щоб розслабитися, підняти настрій - 24%. Серед інших приводів: щоб насолодитися смаком - 9%, добре підходить до страв - 8%, корисно для здоров'я - 7%, допомагає заснути - 4%.

54% опитаних вважають, що існують безпечні дози алкоголю, нешкідливі для здоров'я, водночас 45% із цим не згодні. Менш шкідливими алкогольними напоями кожен третій опитаний назвав вино, кожен п'ятий - домашні вина. Лише 10% вважають, що менш шкідливим алкоголем є горілка, 8% - пиво, 6-7% - називали коньяк і самогон. Чверть переконані, що всі алкогольні напої шкідливі. Жінки менш шкідливим напоєм назвали вина, а також домашні вина і настоянки. Відповідно чоловіки менш шкідливими вважають горілку, пиво, самогон.

Загалом під час дослідження методом CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів було опитано 1500 респондентів віком від 18 років і старше з усіх підконтрольних уряду регіонів країни. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою ймовірністю 0,95: не більше 2,5%

Оценка материала:

5.00 / 1
Третина дорослих українців не вживають алкоголь – опитування 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
08.05.2021 495
Еще материалы раздела «Суспільство»