<
НОВИНИ ДНЯ: Не тільки бойові. У Міноборони назвали вакансії в армії, на які найбільше потрібні люди  Українська армія на тлі виснаження пробує новий стиль рекрутингу – WSJ  8 травня Україну накриє антициклон: що буде з погодою  Чи будуть війська НАТО в Україні: хто із союзників "за", а хто – "проти" і що про це кажуть у Зеленського  Нардеп жорстко "пройшовся" по роботі ТЦК: забирають хворих і працівників оборонних підприємств  Мобілізація по-новому: експерт назвав ймовірну кількість чоловіків, яких призовуть  Синоптики попереджають про заморозкивсі новини дня
Політика
Україна
19.05.2021 1102

ЗМІ дізналися про нові пункти плану щодо Донбасу

Україна запропонувала учасникам нормандської четвірки свій варіант кластерів із виконання мінських угод.

Про це пише КоммерсантЪ в середу, 19 травня.

Зазначається, що ці пропозиції відрізняються від європейського варіанту кластерів і суперечить мінським угодам.

За даними видання, в них пропонується відновити контроль над кордоном до проведення виборів на Донбасі, а замість "народної міліції" створити узгоджені з українською владою патрулі.

Згідно з пропозиціями, "народна міліція" повинна бути створена місцевими радами, які Київ хоче обирати в умовах відновленого контролю над непідконтрольним зараз кордоном з Росією, що, по суті, означає контроль і над нинішніми так званими "ДНР" і "ЛНР".

Ще одним проблемним пунктом є питання конституційної реформи, яка повинна закріпити децентралізацію "з урахуванням особливостей ОРДЛО, узгоджених з представниками цих районів".

Відмову погоджувати конституційну реформу з ОРДЛО, як вимагає Росія, в Україні пояснюють тим, що в "комплексі заходів..." йдеться про необхідність узгодити з ОРДЛО не саму реформу, а тільки особливості цих районів. Це, разом з вимогою української сторони затвердити майбутню "дорожню карту" щодо врегулювання конфлікту виключно в "нормандському форматі", а не в контактній групі (як того хоче Москва), є продовженням лінії Києва на те, що Росія, а не Донбас, є стороною конфлікту.

Оценка материала:

5.00 / 1
ЗМІ дізналися про нові пункти плану щодо Донбасу 5.00 5 1
Політика / Україна
19.05.2021 1102
Еще материалы раздела «Україна»