<
НОВИНИ ДНЯ: Україні потрібно поповнити армію новими людьми: Годжес пояснив навіщо  Путін веде Росію до неминучого самознищення: що на це вказує вже зараз  Кожен водій має робити це перед виїздом, інакше – штраф  Салат із курячим філе, омлетними млинцями та огірками: оригінальний рецепт  Графік проведення НМТ у 2024 році. Як проходитиме та що варто знати випускникам  Заморозки повертаються до України: де та коли буде "мінус"  В Україні побільшало мільйонерів: у Раді повідомили деталівсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
01.06.2021 580

«Ранок з Україною»: експерти розповіли, чим небезпечні освіжувачі повітря і чим їх замінити

Аромат хвойного лісу чи нотки океанського бризу? Освіжувачі повітря одним пшиком обіцяють наповнити оселю улюбленими ароматами. Та виявляється, що вони входять у ТОП-5 найнебезпечніших побутових речей у квартирі, бо провокують не лише алергії, а й безпліддя.

У програмі «Ранок з Україною» на каналі «Україна» ведучі Лілія Ребрик і Анатолій Анатоліч з’ясували, що насправді ховають у собі ці спреї.

Для одних літо – це сезон відпусток та сонця. А для інших – сезон алергій. За статистичними даними, щоліта зі скаргами на висип, чхання та свербіж до лікарів звертаються 40% українців.  І у 15 % із них алергію викликають не фрукти, цвітіння чи сонце, а звичайні побутові освіжувачі повітря. Лікарі застерігають: перед тим, як вдихнути запах аерозолю, варто прочитати, що саме міститься у його складі. І якщо серед переліку хімічних термінів будуть такі назви, як формальдегід, етанол, бензол та фталати, то такий спрей купувати у жодному разі не можна!

«Комплекс речовин під назвою «фталати» відноситься до групи ендокринних руйнівників, тобто речовин, які руйнують ендокринну систему людей. Це призводить до того, що, наприклад, у жінок порушуються репродуктивні функції», – пояснює голова агенції з хімічної безпеки Денис Павловський у програмі «Ранок з Україною».

І що довше ви насолоджуєтеся улюбленим ароматом, то потужніше він впливає на ваш імунітет.

«Гормональні порушення при тривалому систематичному застосуванні цих препаратів можуть бути суттєвими. Аж до безпліддя, як у чоловіків, так і у жінок. А ще такі компоненти – справжня хімічна зброя, – коментує лікар-терапевт Михайло Соколовський в ефірі каналу «Україна». – У першу чергу вони небезпечні тим, що можуть давати загальнотоксичну дію. Друге питання – це алергічні реакції, наприклад, сльозотеча, нежить, подразнення та почервоніння шкіри, свербіж».

Небезпечний вплив освіжувачів повітря посилюється, коли у приміщенні, де його розпиляють, відсутня правильна циркуляція повітря.

«Всі ці хімічні речовини нікуди не зникають. Якщо приміщення закрите і немає належної вентиляції, ці речовини тривалий час зберігатимуться у ньому і наражатимуть вас на небезпеку після кожного вдихання», – застерігає голова агенції з хімічної безпеки.

То яка альтернатива небезпечним аерозолям? Виявляється, такий освіжувач можна зробити власноруч. Достатньо 15-20 крапель ефірної олії змішати з чайною ложкою спирту. Далі суміш вилити у пульверизатор і додати 100 мл дистильованої води. Безпечний та дієвий освіжувач повітря готовий!

Дивіться програму «Ранок з Україною» у будні о 6:30 на каналі «Україна».

Оценка материала:

5.00 / 1
«Ранок з Україною»: експерти розповіли, чим небезпечні освіжувачі повітря і чим їх замінити 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
01.06.2021 580
Еще материалы раздела «Суспільство»