<
НОВИНИ ДНЯ: Путіну вистачить тижня: в ГУР назвали країни, на які може напасти Росія  Штрафом не обмежитися. Є 14 причин, через які водії можуть залишитися без прав  Весна пішла на вихідний: частину України підморозить найближчими днями  Синоптик розказала, яка погода чекає на українців у Провідну неділю  Глава Пентагону підтвердив, що США призупинили постачання боєприпасів до Ізраїлю  Антициклон Thomas мчить до України: синоптик розказала, як зміниться погода  9 травня в Україні збережеться суха і прохолодна погодавсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
03.06.2021 656

«Ранок з Україною»: експерти розповіли, чим небезпечні дешеві меблі з ДСП та які обрати, щоб не нашкодити собі

Вибрати меблі для будинку завжди складно – колір, розмір, вибір дерева. Найчастіше, аби не витрачати багато часу і грошей, легше придбати меблі з ДСП, та, виявляється, вони містять у собі чимало прихованих секретів. Ведучі програми «Ранок з Україною» на каналі «Україна» Лілія Ребрик і Анатолій Анатоліч з’ясували, які наслідки можуть бути після тривалого користування такими меблями та як уберегти себе від них.

Дешево та красиво! Але чи безпечно? Зазвичай про це не думають, коли бажають придбати новий стіл чи шафу, головне – щоб було сучасно та недорого. Тому статистика свідчить, що 60% українців обирають меблі з ДСП – деревинно-стружкової плити. Цей матеріал отримують з пресованих дрібних деревинних стружок, які скріплюють між собою клеєм.

Проте чи здогадувались ви, що у таких меблях може міститися елемент, який здатний провокувати хвороби та щодня наражати вас на небезпеку?

«Фенолформальдегідні смоли є дуже небезпечними. Всесвітня організація охорони здоров'я і Міжнародна агенція вивчення раку класифікують їх як канцерогени, – коментує голова агенції з хімічної безпеки Денис Павловський у програмі «Ранок з Україною». – Користування такими меблями може призвести до раку різних органів».

І лікарі вже точно знають, який саме вплив матимуть такі смоли на ваш організм!

«Смоли негативно впливають на серцево-судинну систему та на органи дихання. Вони можуть викликати порушення зору та дихання. А високі концентрації впливають на функцію печінки, – розповідає терапевт Михайло Соколовський в ефірі каналу «Україна». – Особливо обережними треба бути людям літнього віку! Адже смоли мають негативний вплив на функцію нирок і печінки, а для людей похилого віку це як фактор ризику».

Спеціалісти радять якомога швидше прибрати з квартири старі меблі з ДСП, покриті акриловим лаком.

«Лак якраз і слугував бар'єром, щоб всі ці фенолформальдегідні смоли не виділялися. Тому якщо ви помітили, що старі меблі з ДСП полущились, їх потрібно якомога швидше викинути. Адже через всі ці тріщини будуть виділятись смоли і наражати вас на небезпеку», – радить голова агенції з хімічної безпеки.

Якщо все-таки ви збираєтесь придбати меблі або деревину з ДСП, звертайте увагу на маркування. Маркування Е2 говорить по неякісні меблі з ДСП, такі вироби заборонено ставити у будинках та навчальних закладах. Маркування Е1 означає, що деревина високої якості та не містить у собі небезпечної кількості фенолформальдегідних смол. Тому нею можна облаштовувати житлові будинки.

Дивіться програму «Ранок з Україною» у будні о 6:30 на каналі «Україна».

Оценка материала:

5.00 / 1
«Ранок з Україною»: експерти розповіли, чим небезпечні дешеві меблі з ДСП та які обрати, щоб не нашкодити собі 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
03.06.2021 656
Еще материалы раздела «Суспільство»