<
НОВИНИ ДНЯ: Стало відомо, які інструменти вирішення житлового питання будуть в новому законодавстві  На вихідних дощі та зливи в Україні триватимуть  Скільки українців підтримують введення військ НАТО до України: результати опитування  Традиційні великодні страви: що їли у світле свято наші предки і чому це не лише паска та яйця  Українцям розповіли про погоду у вихідні. Чи можна їхати на природу?  В МВФ назвали суму бюджетної підтримки, яку потребує Україна цього року  Що означає знищення Ту-22М3 та чи поменшає атак на Україну: пояснення експертавсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
04.06.2021 553

«Ранок з Україною»: експерт розповів, яку небезпеку несуть кульки від молі та чим їх замінити

Упаковка звичайних кульок від молі коштує не більше ніж 50 гривень, та чи знаєте ви, скільки таємниць ховається за таким дешевим способом захисту? Виявляється, звичайні кульки можуть викликати смертельні хвороби та наражати на небезпеку дітей. Лілія Ребрик і Анатолій Анатоліч у програмі «Ранок з Україною» на каналі «Україна» розповіли, як залишити одяг непошкодженим, а організм здоровим.

Аби захистити свій одяг від молі, господині йдуть на будь-які кроки. Хтось використовує спеціальні дорогі засоби, хтось здає одяг у спеціальні банки зберігання, а хтось користується найпростішим – кульками від молі. Проте такий захист швидко перетворюється на ворога, бо щороку фіксується понад тисячу випадків, коли діти плутають цукерки з кульками від молі й одразу потрапляють на лікарняні ліжка з отруєнням та інтоксикацією організму. Усе через вміст у них нафталіну.

«Нафталін класифікується Всесвітньою організацією охорони здоров'я як канцероген, тобто речовина, яка викликає захворювання на рак», – пояснює голова агенції з хімічної безпеки Денис Павловський у програмі «Ранок з Україною».

Одна така кулька містить смертельну дозу цієї речовини для дітей до 3-х років! Та й для дорослого вона небезпечна.

«У нас може бути анемія, може бути задуха – це призводить до втрати свідомості, а у більш страшних випадках – до смерті», – розповів фахівець.

Та навіть тривале користування кульками від молі і зберігання неподалік продуктів харчування може викликати серйозні проблеми.

«Висока концентрація нафталіну може викликати запаморочення, доводити до нудоти. Надто високі концентрації призводять до болів у шлунку і негативно впливають на рівень гемоглобіну в організмі», – пояснив голова агенції з хімічної безпеки в ефірі каналу «Україна».

То чи існує альтернатива таким небезпечним кулькам, щоб одяг залишився цілим, а організм здоровим? Найперше – спакувати одяг, який не плануєте діставати з шафи найближчим часом, у герметичний чохол. Обов'язково перед цим його прочистьте та періодично прибирайте у шафі. Хорошим вирішенням проблеми є кедрове дерево, міль не переносить його запаху, тому, придбавши кедрові вішаки та повісивши саше із запахом кедрової олії, можна позбутись цих шкідників.

 

Оценка материала:

5.00 / 1
«Ранок з Україною»: експерт розповів, яку небезпеку несуть кульки від молі та чим їх замінити 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
04.06.2021 553
Еще материалы раздела «Суспільство»