<
НОВИНИ ДНЯ: Тихий співагресор Росії: чотири основні сценарії загроз з боку Лукашенка та Білорусі  Куди зник Путін: майор ЗСУ здивував прогнозом  Печиво з шоколадною крихтою: дуже простий рецепт  В Україні 24 квітня дощі та сильний вітер, на півдні до + 24°  В Україні можна отримати водійські права ще до повноліття, але є нюанс  Синоптикиня повідомила, коли відступлять холоди і до України повернеться тепло  Новий закон про мобілізацію: хто втратить відстрочку та які зміни для її отриманнявсі новини дня
Політика
Світ
17.06.2021 546

Золоті унітази, операційні та джакузі. На чому літають світові лідери

Сьогодні в Женеві президенти США і Росії можуть говорити про війну на Донбасі – на це дуже сподівається офіційний Київ. Джо Байден приземлився у Швейцарії вчора, а на Володимира Путіна тут очікують сьогодні.

60c9c3447b71e_17.06.21

Не секрет, що президенти подорожують як світом, так своєю країною переважно по небу – так і швидше, і зручніше. Однак хтось вибирає невеликий і комфортний аеробус, а в когось на борту обов'язкові тренажери, джакузі й позолочений унітаз – у новинах «Сьогодні» на каналі «Україна» з’ясували.

Найдорожчий у світі

Шкіряні крісла і дерев'яні меблі ручної роботи – це найдорожчий спецборт світу. На ньому літає президент США, разом з яким одночасно можуть комфортно подорожувати 70 пасажирів і 26 членів екіпажу.

Є президентська спальня, робочий кабінет і тренажерний зал. Це справжній 5-зірковий готель, тільки в небі. А ще тут є операційна з усім потрібним обладнанням, тому що з главою держави завжди літає і хірург.

Літак Байдена коштує понад 1 млрд доларів, але геть не через вишуканий інтер'єр.

"Борт № 1" США унікальний тим, що він фактично дає змогу першій особі держави керувати певний час державою. Дублювання системи ядерного арсеналу, є прямий зв'язок с усіма спецслужбами держави", – пояснює авіаексперт і менеджер авіаційного сектору Кирило Новіков.

Росіяни намагаються не відставати

У Путіна всіляко намагаються довести, що вони не гірші за Америку

"Летючий Кремль" – так у народі називають двоповерховий лайнер Путіна. Весь салон інкрустований золотом і дорогоцінним камінням. Навіть унітаз із позолотою. Звичайно ж, тут є кабінет, тренажерний зал і спальня з королівським ліжком.

Крім того, борт захищений від атаки як із землі, так і з неба – корпус має покриття, завдяки якому літак непомітний для радіолокаційних станцій.

"Росіяни навіть у цьому випадку намагаються показати, що вони не гірші за американців. А багато в чому і кращі, тому змагання таки присутні", – зауважив політолог Володимир Воля.

До речі, у російського президента таких бортів аж чотири, причому нерідко вони злітають одночасно – щоб ніхто не здогадався, в якому саме летить господар Кремля.

А що у Меркель і Макрона?

Літак німецької канцлерки запам'ятався своїми поломками

А ось у Ангели Меркель найновіший літак. Його показали лише рік тому, але зсередини журналісти його ще не бачили. Старий літак був скромний, але мав свою особливість – кімнату для конфіденційних розмов з надпотужною звукоізоляцією. Борт замінили, тому що там постійно щось ламалося. Через це канцлерка спізнювалася на важливі зустрічі, наприклад на саміт "Великої двадцятки" три роки тому.

У французького президента кілька літаків. Airbus – для подорожей на далекі відстані, Dassault Falcon – на близькі. Головне судно досить просторе, з кухнею, душовою і мініопераційною. "Перший борт" Франції – це не тільки транспорт, а й повноцінний пункт керування: звідси можна в режимі реального часу керувати основними інститутами держави, зокрема і збройними силами.

У Зеленського нічого зайвого

У президента України Володимира Зеленського теж досить сучасний флот. Основний борт – Airbus А319, який може літати на далекі відстані – до Америки і назад. Але всередині він досить скромний – шкіряний салон, спальна зона і робочий кабінет.

Оценка материала:

5.00 / 1
Золоті унітази, операційні та джакузі. На чому літають світові лідери 5.00 5 1
Політика / Світ
17.06.2021 546
Еще материалы раздела «Світ»