<
НОВИНИ ДНЯ: Допомога Україні від США: згідно з законопроєктом американська влада має розробити довгострокову стратегію підтримки  Буданов анонсував нові атаки на РФ: Маємо показати, що Путін не може захистити росіян  Зеленський звернувся до лідерів країн ЄС: треба переграти Путіна в рішучості  Оладки з капустою: рецепт від Євгена Клопотенка  Розкрита одна з таємниць виникнення життя на Землі – дослідження  Виробник Iris-T анонсував передачу Україні ще однієї ЗРК найближчими тижнями  Російські кораблі створюють загрозу в Балтійському морі — очільник МЗС Швеціївсі новини дня
Бізнес
Технології
04.07.2021 2760

На дне Мертвого моря нашли таинственный минерал

Очень редкий минерал, который ранее находили только во внеземных метеоритах, впервые был обнаружен в горных породах Земли, лежащих в осадочном образовании недалеко от берегов Мертвого моря.  

Mineral_04.07.21

Аллабогданит, фосфидный минерал, был неизвестен науке всего пару десятилетий назад, после того как фрагменты небольшого железного метеорита были обнаружены в реке Большой Долгучан в Восточной Якутии, Россия.

Образец фрагментов позже показал присутствие новой минеральной структуры, возникающей в виде тонких слоев кристаллов, распространяющихся по смеси плессита метеорита. Первооткрыватели назвали его в честь русского геолога Аллы Богдановой.

Впоследствии аллабогданит был обнаружен и в других метеоритах, что позволяет предположить, что этот редкий минерал может быть не таким эксклюзивным, как предполагалось.

Тем не менее, обнаружение только в скалах, падающих с неба, по-прежнему является довольно особым статусом, и все же теперь кажется, что аллабогданит также имеет земное происхождение, о котором мы никогда не знали.

В новом исследовании ученые сообщают об открытии аллабогданита в пустыне Негев в Израиле, расположенной к юго-западу от Мертвого моря.

"Открытие полиморфа (Fe, Ni) 2P, аллабогданита под высоким давлением в поверхностных пирометаморфических породах формации Хатрурим (Пятнистая зона), окружающей бассейн Мертвого моря в Израиле, является первым наземным проявлением минерала, ранее обнаруженного только в железных метеоритах ", - поясняет в новой статье группа исследователей под руководством кристаллографа Сергея Бритвина из Санкт-Петербургского университета в России.

Хотя аллабогданит Мертвого моря мог появиться не из космоса, по-прежнему возможно - возможно, - что он родился в результате какого-то внеземного события, говорят исследователи.

Анализ образца Хатрурима - и эксперименты, изучающие, как он переходит из своего полиморфного состояния низкого давления, минерала баррингерита, - показывают, что этот земной аллабогданит образуется только при чрезвычайно высоком давлении: более 25 гигапаскалей.

"Такие высокие давления на Земле могут быть достигнуты во время катастрофических столкновений с крупными метеоритными ударами или в условиях мантии Земли на глубине более 500 километров", - говорит Бритвин.

Однако, поскольку нет никаких свидетельств крупных столкновений метеоритов в этом регионе или каких-либо признаков того, что породы в Пятнистой зоне имеют глубокую связь с мантией Земли, не совсем ясно, как появился этот земной аллабогданит.

Если мы сможем найти другие экземпляры земного аллабогданита, это может дать нам больше информации для продолжения. Но пока мы не сможем найти другой источник этого необычного минерала на Земле, трудно сказать больше, - заключает команда.

"Таким образом, происхождение земного аллабогданита в породах Пятнистой зоны остается нерешенным и увеличивает количество минералогических загадок этого необычного метаморфического комплекса", - объясняют исследователи.

Оценка материала:

5.00 / 1
На дне Мертвого моря нашли таинственный минерал 5.00 5 1
Бізнес / Технології
04.07.2021 2760
Еще материалы раздела «Технології»
  • За безпечне користування Windows 10 із 2025 року потрібно буде платити За безпечне користування Windows 10 із 2025 року потрібно буде платити

    Microsoft вже оголосила, що підтримка Windows 10 закінчиться 14 жовтня 2025 року. Після цього для безпечного користування операційною системою потрібно буде щороку платити.

  • Науковий прорив: вчені наблизилися до створення синтетичного життя Науковий прорив: вчені наблизилися до створення синтетичного життя

    Такий прорив дає можливість вченим вивчити найбільш ранні еволюційні стадії життя.

  • ТОП-10 Медіа У Сфері Бізнесу: Рейтинг Найпопулярніших Сайтів В Україні За 2023 Рік ТОП-10 Медіа У Сфері Бізнесу: Рейтинг Найпопулярніших Сайтів В Україні За 2023 Рік

    Про останні інновації та новини у сфері бізнесу, поради стосовно шляхів пошуку фінансів, про монополії, інвестиції, експорт та інші спеціалізовані теми можна прочитати на сторінках медіа про бізнес. В Україні налічуються десятки різноманітних сайтів, де журналісти відслідковують поточну ситуацію і публікують актуальні новини у даній сфері, експерти дають сотні порад, створюють рейтинги, бізнес-кейси та відео.

  • Альтернатива Twitter. Соцмережа Bluesky стала доступною для всіх Альтернатива Twitter. Соцмережа Bluesky стала доступною для всіх

    Після року закритого тестування Bluesky дозволила реєструватися всім. Раніше соцмережа допускала нових користувачів лише за допомогою коду-запрошення, щоб гарантувати, що технологія, яка підтримує мережу, зможе впоратися з трафіком.

  • Гідролокація та підводні дрони Гідролокація та підводні дрони

    Гідролокація та підводні дрони є важливими компонентами сучасних морських технологій, що знаходять застосування як у військових, так і в цивільних сферах. Гідролокація, яка використовує звукові хвилі для виявлення та визначення положення об'єктів під водою, є фундаментальною для підводної навігації, розвідки та мапування. В той же час, підводні дрони, здатні до самостійного виконання задач у водному середовищі, революціонізували підходи до дослідження океанів, оборонної стратегії та екологічного моніторингу. Ця стаття має на меті дослідити історію, технічні аспекти, а також сучасні застосування гідролокації та підводних дронів, з акцентом на їх використанні в Україні.