<
НОВИНИ ДНЯ: Байден і Трамп погодилися на два раунди дебатів: коли вони відбудуться  Як приготувати смачні голубці: чим замінити рис у фарші  Потеплішає до +21: Гідрометцентр розповів, на яку погоду очікувати мешканцям Київщини  В Україні знову теплішає: якою буде погода 17 травня  Чи реально мобілізуватися на цивільну посаду в армії: в Міноборони відповіли  Погода в Україні зміниться: синоптик розказала, до чого готуватись  До України повертається потепління: чи скрізь погода потішить 17 травнявсі новини дня
Політика
Україна
09.07.2021 1008

«Ефект на 13 мільярдів»: голова ДФС Вадим Мельник розповів про результати за півроку

Державна Фіскальна служба (ДФС) останнім часом виконує, де-факто, функції податкової міліції. Колишня єдина структура, створена 2011 року після об'єднання митної та податкової служб, зараз перебуває в завершальній стадії реорганізації. З кінця вересня їй на зміну прийде Бюро економічної безпеки (БЕБ), утворення якого погоджено з західними партнерами в рамках наближення України до європейських стандартів.

Тим не менш, робота ДФС не припиняється не на хвилину, адже виробники нелегальної продукції, організатори «сірих скруток» та корумповані чиновники продовжують наносити державі шкоду - хоча вже в набагато менших об'ємах, ніж навіть півроку тому. Результати – мільярди гривень, врятованих для бюджету. Власне, про ці результати і розповів 8 липня голова ДФС Вадим Мельник під час звітної презентації за підсумками 6 місяців роботи.

Мельник підкреслив, що, враховуючи реорганізацію ДФС та складний стан її матеріально-технічної бази, ці півроку виявилися непростими, але продуктивними. На сьогоднішній день особовий склад Служби налічує 4 тис. осіб, серед яких особливе місце займає легендарний підрозділ «Фантом» у складі 118 осіб, які займаються боротьбою з контрабандою та економічною злочинністю на лінії розмежування з непідконтрольними територіями. До слова, свого часу «фантомівці» під час запеклих бойових дій за власною ініціативою вивозили поранених з поля бою. Щодо результатів, які підрозділ продемонстрував станом на середину 2021 року, то їх ілюструють наступні цифри: оглянуто 40 млн осіб та 7 млн автівок, в результаті чого вилучено незаконно переміщених матеріальних цінностей на суму понад 1,5 млрд грн, з яких тільки готівка склала 250 млн грн. (дані за всю історію «Фантому» - з 2015 року)

Діяльність «Фантому» - лише одна з частин роботи ДФС, яка тільки пришвидшилася в ці місяці. Причому при зменшенні кількості працівників результати відшкодування збитків зросли: так, якщо в 2015-му в складі ДФС було 7700 працівників, і державі було відшкодовано 520 млн грн, то в 2021-му при штаті в 4 тис. осіб показники тільки за півроку склали 864 млн грн.

За минулі півроку було упереджено розкрадання ПДВ з бюджету за фіктивними схемами (т.зв. «скрутками») на 2,2 млрд грн та вилучено підакцизної продукції на понад 2 млрд грн.

Головними групами підакцизних товарів, незаконну торгівлю якими припиняє ДФС, традиційно є спирт, лікеро-горілчані та тютюнові вироби, паливно-мастильні матеріали. Щодо цих товарів, то результати роботи Служби за півроку наступні:

- вилучено понад 1,9 тис. т спирту на 357,6 млн грн;

- вилучено 521 т лікеро-горілчаних виробів (здебільшого, під фальшивими акцизними марками, й у банальній пластиковій тарі) на 108,8 млн грн;

- вилучено понад 13,5 млн пачок тютюнових виробів на суму близько 445 млн грн;

- вилучено 38,1 тис. т паливно-мастильних матеріалів (ПММ) на 1,1 млрд грн.

«Економічний ефект роботи податкової міліції за 6 місяців 2021 року склав 13,163 млрд грн», - підкреслив Вадим Мельник.

Серед резонансних справ, з якими за цей період мала справу ДФС, варто назвати ухилення від сплати податків у мережі АЗС Glusco на 240 млн грн, такого ж штибу ухилення в «Нафтогазі» на 2,7 млрд грн та відшкодування Приватбанком 230 млн, сплачених після відповідної перевірки працівниками Служби.

Не менш резонансними є порушення, виявлені в міських адміністраціях, зокрема в департаментах КМДА – «Київметробуді», «Київпастрансі», «Київтеплоенерго», департаменті земельних ресурсів. Тільки в останньому знайдено порушень на 100 млн грн в сфері орендної плати за землю. А у «Київтеплоенерго» маніпулювали з тендерами на 260 млн грн.

Ще одним пріоритетом роботи ДФС в останні 6 місяців стало налагодження прозорого діалогу з бізнесом. Звичайно ж, з бізнесом «білим» - легальним. Вадим Мельник поділився своєю візією економічної безпеки України, підкресливши необхідність посилення тиску на сектори «сірого» та «чорного» (тіньового) бізнесу, необхідність побудови діалогу з «білим» бізнесом, збільшення масштабу інформаційної взаємодії, а також на консолідації дій легального бізнесу та правоохоронців у боротьбі з «тінню».

«Завданням всіх правоохоронних органів, в тому числі і новоствореного Бюро економічної безпеки, є допомога білому бізнесу працювати в законному руслі, сірому бізнесу – стати білим, та повністю знищити «тіньовий» бізнес», - вважає Вадим Мельник.

На виконання цього завдання працює і Офіс ефективної взаємодії з бізнесом – новий діалоговий формат на базі ДФС, який має забезпечити, зокрема, інформаційну складову роботи Служби.

Вадим Мельник також повідомив, що буде балотуватися на посаду очільника Бюро економічної безпеки. Він сподівається, що і значна частина працівників Служби, враховуючи їх практичний досвід, буде працювати в новому Бюро.

Оценка материала:

5.00 / 1
«Ефект на 13 мільярдів»: голова ДФС Вадим Мельник розповів про результати за півроку 5.00 5 1
Політика / Україна
09.07.2021 1008
Еще материалы раздела «Україна»