<
НОВИНИ ДНЯ: США оголосили новий пакет допомоги Україні: що в ньому  Дощі, грози та заморозки: синоптик розказвав, де чекати негоди до кінця тижня  Рецепт рибного супу з лососем  Україна має найвищу в Європі готовність воювати за свою країну  Весняне тепло повертається: на сході й півдні прогнозують до +27°  Дощі не всюди та "цікава" температура. Синоптик дала прогноз на 25 квітня в Україні  Синоптикиня повідомила, коли відступлять холоди і до України повернеться тепловсі новини дня
Життя та Стиль
Особисті фінанси
14.07.2021 553

Житло подорожчає на 20%. Українців попередили про наслідки "податкового" закону

Прийнятий Верховною Радою в першому читанні податковий законопроєкт № 5600 призведе до зростання цін на житло аж на 18-20%, попередили експерти. При цьому дорожче стануть не тільки квартири в новобудовах, а й в старому житловому фонді. Більш того, підвищиться навіть вартість житла, яке брали в розстрочку.

"Операції з продажу квартири від забудовника вже кінцевим покупцям, тепер теж будуть підпадати під ПДВ 20%", – пояснив старший економіст ЦЕС Юрій Гайдай.

Депутати запевняють, що такі зміни нібито не зачеплять покупців, все навантаження, мовляв, дістанеться забудовникам.

"Норми спрямовані на уникнення схем зі зловживаннями на ринку нерухомості, це не про оподаткування людей. Це виключно про те, щоб змусити забудовників платити справедливі податки в бюджет", – говорить глава комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев у новинах «Сьогодні» на каналі «Україна».

На папері воно, звичайно, так, а за фактом все одно заплатить покупець, визнаються забудовники. Вони просто не будуть працювати собі в збиток, а тому, щоб компенсувати нові витрати, підвищать ціни на квадратні метри.

"Нерухомість зросте в ціні на ті ж 20%. Буде додаткова націнка – 150 доларів за квадратний метр. Те квартира 60 кв. м – це 8000 доларів додаткових платежів", – підрахував забудовник Володимир Зубрик.

Для забудовників, які продають як фізичні особи-підприємці, на перші дві квартири податок складе 5%. На всі інші – 18%. Різницю теж заплатите ви. Для юросіб – 20%.

Киянина Микиту Дворянінова, який вже купив квартиру в розстрочку, поставили перед фактом – якщо нові правила запрацюють, йому доведеться заплатити на 20% більше.

"Коли буду отримувати право власності, буде виставлено інший рахунок", – розповів Микита.

Про таких, як він, чиновники, депутати і бізнес вже говорили в кабінетах за зачиненими дверима. Пообіцяли, що до другого читання внесуть до законопроєкт правки.

"За даними Міністерства фінансів (але це ще ніде не написано), обіцяють що на тих, хто купить квартири до 2022 року, це не буде поширюватися", – розповів забудовник Ігор Ніконов.

 

Оценка материала:

5.00 / 1
Житло подорожчає на 20%. Українців попередили про наслідки "податкового" закону 5.00 5 1
Життя та Стиль / Особисті фінанси
14.07.2021 553
Еще материалы раздела «Особисті фінанси»