<
НОВИНИ ДНЯ: Історична сенсація: артефакти з Міста Давида розкрили несподівані деталі біблійних подій  Пройде дощ: Гідрометцентр спрогнозував потепління в Київській області до +19  Загроза наступу РФ на Київ: в Сухопутних військах приголомшили заявою про захист столиці  Пшоняна каша на молоці запечена в духовці: рецепт корисного сніданку  Пікнік скасовується? Детальний прогноз погоди в Україні на вихідні  Коли Україна стане членом НАТО – прогноз посла Німеччини  Чи буде Зеленський легітимним президентом після 21 травня: відповідь очільника Мін'юстувсі новини дня
Політика
Україна
15.07.2021 728

Комунальні підприємства КМДА завдали збитків бюджету на понад 200 млн грн – голова ДФС

9 кримінальних проваджень ведеться зараз за підсумками розслідувань Державної Фіскальної Служби (ДФС) на комунальних підприємствах Києва. Останнім часом ДФС виявила нові факти та почала встановлювати схеми, які використовувалися столичними чиновниками для виведення бюджетних коштів та інших махинацій.

Як заявив на брифінгу 14 липня голова ДФС Вадим Мельник, суми попередньо встановлених збитків, завданих міському та державному бюджетам, сягають понад 207 млн грн.

Головні порушення, до яких вдавалися фігуранти проваджень - завищення цін на товари та послуги, фіктивне підприємництво, невиконання робіт в повному обсязі, несплата ПДВ, отримання працівниками підприємств заробітної плати готівкою тощо.

Так, одразу в декількох провадженнях фігурують суб’єкти господарської діяльності (СГД), що надавали послуги, які, фактично, не могли виконувати, не маючи для цього можливостей або взагалі не маючи відношення до певної сфери діяльності - однак цим СГД були перераховані мільйони з бюджету столиці.

Ось промовистий приклад: КП «ГІОЦ», засновником якого є КМДА, в період 2018-2020 рр. перерахувала 170 млн грн за обчислювальні послуги певній компанії, яка мала займатися обробкою даних, розміщенням інформації на веб-вузлах та пов’язаною з цим діяльністю, і яка, натомість, доручила виконання цих послуг підприємству з ймовірними ознаками фіктивності: це підприємство, за своїми КВЕД, не має відповідних видів економічної діяльності.

Наразі суми встановлених збитків, завданих схемами, використаними ГІОЦ, сягають понад 165 млн грн.

Іншу схему «освоїли» в КП «Київський Метрополітен». Тут «модернізували» за 80 млн грн тунелепрохідний комплекс на заводі, який не мав для цього відповідних кадрів та технічних можливостей. Згідно даним, які оприлюднив В. Мельник, це підприємництво з застарілим обладнанням спеціалізується на виробництві машин та устаткування для сільського господарства, більша частина робітників заводу – пенсіонери, а головне – на ньому відсутнє обладнання для ремонту такого об’єкту, як тунелепрохідний комплекс. «Чи проводився взагалі ремонт цього обладнання, будемо дізнаватися в ході досудового розслідування, - підкреслив Мельник, - Але 80 мільйонів поступили на рахунки підприємства, по якому зібрані докази, що воно ремонту такої техніки не робило».

Більше того: виявилося, що цей завод ще й фігурує в т.зв. «скрутці», згідно якої частину з цих 80 млн (точна сума встановлюється) було перераховано одному з ТОВ нібито за закупку зернових культур, але завод придбані зернові не реалізував та експортував.

«Відзначилося» і КП «Київавтошляхміст». Щодо нього виявлено нові факти ймовірного розкрадання коштів на виконанні робіт з ремонту мостів на понад 33 млн грн. Загалом 200 млн державних коштів, виділених не ремонт мостів, було «прокручено» через ТОВ, які нібито виконували ремонті роботи та здійснювали постачання товарів та ремонтних сумішей, причому за цінами в 4-5 раз вище за ринкові.

Вадим Мельник розповів і про нові факти в розслідуваннях стосовно інших комунальних підрозділів КМДА.

Так, в КП «Київавтодор» та пов’язаних із ним підрядних організаціях, згідно вилученої документації щодо робіт із капремонту одного із шляхопроводів встановлено, що в 2019-21 рр. було проведено 6 тендерів на майже 1 млрд грн, переможцем яких ставала одна і та ж компанія, яка фігурує в іншому кримінальному провадженні.

В провадженні, де фігурує КП «Київміськсвітло», триває почеркознавча та товарознавча експертизи щодо вартості товарів, які використовувались при ремонті мереж освітлення.

По КП «Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва» встановлено, що за один із звітних періодів декларування ПДВ здійснено неправомірне визначення платником сум податкових зобов’язань на близько 9 млн грн за рахунок контрагентів-покупців.

В Департаменті земельних ресурсів вилучено 8 кадастрових справ по земельним ділянкам загальною площею 18 га. «Підприємство 7 років поспіль не оплачувало орендну плату за землю, користуючись не підписаним договором оренди. У зв'язку з чим сума збитків становить 20 млн грн», - зазначив з цього приводу Вадим Мельник.

При цьому встановлено місцезнаходження особи, яка перебувала у розшуку за підозрою у несплаті цієї орендної плати. Суд обирає їй запобіжний захід. При цьому тривають слідчі дії щодо встановлення можливої причетності до справи осіб Департаменту земресурсів.

Тривають експертизи й по документах, вилучених в КП «Київпастранс». Вже встановлено факти невиконання робіт по ремонту трамвайної колії, хоча кошти за ці роботи були списані. Орієнтовні збитки становлять 5 млн грн. При цьому підрядна організація ухилялася від сплати податків на суму в 9 млн грн ПДВ.

По кримінальному провадженню, де фігурує КО «Київзеленбуд», попередньо встановлено завищення об’ємів робіт по реконструкції Куренівського парку. «Виникає питання до тих службових осіб комунальних підприємств, які приймали результати цих робіт і не бачили явних порушень», – зазначив Мельник.

Він також навів подробиці одного з проваджень, в якому підприємство одночасно надавало «послуги будівельної техніки» та «автотранспортні послуги» різним СГД - причому з зазначенням марки та держномерів транспортних засобів. Назви цих компаній поки не можуть бути озвучені через таємницю слідства, підкреслив очільник ДФС, але вже зрозуміло, що подібні схеми по виведенню коштів або ухиленню від сплати податків мали систематичний характер.

Тим часом, одне із підприємств-підрядників вже в ході досудового розслідування планує відшкодувати біля 5 млн грн.

Голова ДФС підкреслив, що у всіх кримінальних провадженнях відпрацьовується версія причетності посадових осіб КМДА та службових осіб комунальних підприємств.

Вадим Мельник висловив впевненість, що усі вказані вище справи завдяки кропіткій роботі ДФС мають гарну судову перспективу, всі необхідні для слідства докази зібрані або ж збираються, й тому винні будуть неодмінно притягнуті до відповідальності.

Оценка материала:

4.50 / 2
Комунальні підприємства КМДА завдали збитків бюджету на понад 200 млн грн – голова ДФС 4.50 5 2
Політика / Україна
15.07.2021 728
Еще материалы раздела «Україна»