<
НОВИНИ ДНЯ: США оголосили новий пакет допомоги Україні: що в ньому  Дощі, грози та заморозки: синоптик розказвав, де чекати негоди до кінця тижня  Рецепт рибного супу з лососем  Україна має найвищу в Європі готовність воювати за свою країну  Весняне тепло повертається: на сході й півдні прогнозують до +27°  Дощі не всюди та "цікава" температура. Синоптик дала прогноз на 25 квітня в Україні  Синоптикиня повідомила, коли відступлять холоди і до України повернеться тепловсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
19.07.2021 467

Сезон чорниці стартував. Почім продають ягоду і де знайти дешеву

В Україні вже майже два тижні активно торгують ґрунтовою лохиною, а тепер на прилавках з'явилася і чорниця. Просять за неї від 55 гривень за літр, правда, ягоду за таку ціну ще потрібно пошукати.

Виявилося, що найдешевша чорниця продається на трасах. Там нею торгують жителі навколишніх сіл, які і збирають ягоду. Наприклад, в Житомирській області знайшлася чорниця за 55 і за 60 гривень за літр. Цікаво, що ціна на ягоду зростає ввечері, а вранці вона нижча.

Зате на міських ринках знайти дешеву ягоду практично неможливо. Ціни коливаються в діапазоні від 80 до 100 гривень за літр. Причому за 80 гривень продають чорницю середньої якості, вся хороша і солодка – по 90-100 гривень. Щоб не відлякувати покупців такими цінами, ягоду фасують по півлітра – за 40 і 50 гривень відповідно.

А от заготівники закуповують чорницю оптом по 40 гривень за кілограм. Кажуть, у стільки ж вона стає й торговцям, які в підсумку накручують ціну в два рази.

Дієтологи тим часом нагадують – чорниця одна з найкорисніших ягід. Вона зміцнює імунітет хворих на цукровий діабет, допомагає під час простуди та навіть впливає на настрій.

«Чорниця містить цілий комплекс біологічно активних речовин, які пов'язані з довголіттям. У людини краще працює печінка, нижчий ризик інсультів та інфарктів», – говорить дієтологиня Оксана Скиталінська у новинах «Сьогодні» на каналі «Україна».

А ще чорниця корисна для зору. Офтальмологи радять щодня з'їдати по три ложки цієї ягоди.

«У чорниці дуже велика кількість антоціанів. Це компоненти, які впливають на регенерацію сітківки ока, яка відповідає за гостроту зору. Ці компоненти підвищують мікроциркуляцію», – пояснила офтальмологиня Марія Клєвцова.

 

Оценка материала:

5.00 / 1
Сезон чорниці стартував. Почім продають ягоду і де знайти дешеву 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
19.07.2021 467
Еще материалы раздела «Суспільство»