<
НОВИНИ ДНЯ: До України повертається потепління: чи скрізь погода потішить 17 травня  Мобілізація по-новому 2024: скількох чоловіків призвуть на війну та якими методами  Блінкен зробив гучну заяву про удари по РФ американською зброєю  Російська пропагандистка Симоньян уже “знайшла” причетних до замаху на Фіцо  Короткочасні грози з проясненнями: синоптик дала прогноз погоди в Україні на 17 травня  Україна тисне на Байдена, щоб отримати дозвіл бити по РФ: що кажуть в Білому домі  Як приготувати відбивні з ідеальним щільним кляромвсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
21.07.2021 718

Науковці прогнозують ймовірність «вибухової хвилі» COVID-19 в Україні

В Україні закінчується чергова фаза спадання захворюваності на COVID-19, водночас захворюваність під час нової хвилі епідемії може мати вибухові темпи.

Про це свідчать результати нового дослідження НАН України.

«На цей момент захворюваність уже зростає в термінах тижневого порівняння, попри все ще низький її рівень, та існує загроза виникнення «вибухових темпів» такого зростання – подібно до того, як це спостерігалось у деяких країнах світу з поширенням у них штаму «Дельта»», - йдеться у прогнозі розвитку епідемічної ситуації в країні.

Стурбованість науковців викликає те, що за останній тиждень зросли одразу три ключові епідемічні показники:

  • кількість позитивних ПЛР-тестів – число позитивних за тиждень зросло одразу на 16,6%;
  • кількість нових госпіталізацій – зросла за тиждень на 4,9%;
  • кількість нових зареєстрованих випадків хвороби – зросла за тиждень 7,3%.

«Відзначимо, що хоча вибухового зростання не спостерігається в жодному регіоні, але темпи тижневого зростання збільшувалися в останні дні, тому ймовірність пришвидшення зростання є досить високою», - наголошується у прогнозі.

Стурбованість науковців викликає зростання захворюваності на півдні країни. Майже весь тижневий приріст загальнонаціональної захворюваності зосередився саме у групі «Південь», левова частка припала на Одеську область (зростання захворюваності на 49% за тиждень, числа позитивних ПЛР-тестів – на 41%, числа госпіталізацій – на 38%).

Втім, окрім Одещини, до епіцентрів захворюваності можна віднести Київські та Сумську області. У Києві високими стали темпи зростання госпіталізацій та позитивних результатів тестів. У Сумській області високі темпи зростання госпіталізацій, захворюваності та позитивність зразків ПЛР-тестів.

У НАН України також відзначають поглиблення тенденції до «помолодшання» ковіду за рахунок зростання не лише частки дітей серед нових випадків хвороби та госпіталізацій, а й частки людей віком 18–34.

Фіксується також зростання спостережуваної летальності до нового річного максимуму з локальним перевищенням позначки 4% для дат поблизу 1 липня 2021 року.

Оценка материала:

5.00 / 1
Науковці прогнозують ймовірність «вибухової хвилі» COVID-19 в Україні 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
21.07.2021 718
Еще материалы раздела «Суспільство»