НОВИНИ ДНЯ: Чому ІД вибрала Росію за ціль і чи є можливість нових терактів у РФ – відповідь Невзорова  Тост з авокадо та яйцем: корисний рецепт  У Польщі готуються скасувати виплати за розміщення українців: коли це буде  Перед вихідними в Україні пройдуть дощі та грози: прогноз на 29 березня  Зеленський про фронт: ситуацію стабілізували, але назріває новий наступ Росії  Скільки можна зберігати борщ в холодильнику, щоб він лишався смачним та їстівним  Народний синоптик Діденко попередила про різку зміну погоди в Україні — де очікувати дощівсі новини дня
Бізнес
Економіка
23.07.2021 509

Як замінити паперову трудову книжку на електронну – роз’яснення ПФУ

В Україні продовжується впровадження електронних трудових книжок і оформити документ у цифровому форматі може вже зараз будь-хто.

Про це розповіла начальниця відділу формування електронних трудових книжок управління інформаційних систем ГУ ПФУ в Київській області Олена Орлова в ефірі телеканалу "Дом".

Вона нагадала, що з 10 червня 2021 року набув чинності закон України про внесення змін до деяких законодавчих актів з обліку трудової діяльності в електронній формі.

"Саме він передбачає скасування паперової трудової книжки. Це буде наповнення Реєстру застрахованих осіб, відповідно, відомості у нас і зараз наповнюються, з 2000 року, і триватимуть. Тобто, вся трудова діяльність, яка була до 2004 року, буде внесена в Реєстр застрахованих осіб", — пояснила фахівець.

За її словами, аби замінити паперовий документ на електронний, страхувальник повинен подати сканкопії трудової книжки на портал Пенсійного фонду України (ПФУ).

"Наші співробітники оброблять це звернення. Відомості будуть в Реєстрі застрахованих осіб після виконання цього звернення. І видається на руки застрахованій особі ця паперова трудова книжка. Тільки за бажанням. Якщо найманий співробітник захоче продовжувати паперову, тоді буде у нього паперова. Зараз у нас взагалі триває наповнення Реєстру застрахованих осіб персоніфікованими відомостями, тому що вже подається звітність 2000 року", — пояснила представник ПФУ.

Вона зауважила, що користуватися електронним документом дуже зручно.

"Нині вже не потрібне особисте звернення людини до Пенсійного фонду. Можна зайти в особистий кабінет на вебпорталі, скористатися кваліфікаційним електронним підписом і подати заяву на призначення пенсії. Можна буде подати будь-яку заяву онлайн, яка, наприклад, передбачає призначення, перерахунок, можна замовити будь-яку довідку. Також можна записатися в електронну чергу на відвідування Пенсійного фонду і не стояти в чергах", — зазначила Орлова.

Оценка материала:

5.00 / 1
Як замінити паперову трудову книжку на електронну – роз’яснення ПФУ 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
23.07.2021 509
Еще материалы раздела «Економіка»