НОВИНИ ДНЯ: У частині України оголосили штормове попередження: де очікувати негоду  У Міноборони роз'яснили оновлений процес мобілізації згідно з новим законопроєктом  Нові акцизні ставки на сигарети в євро є важливою євроінтеграційною вимогою, - експерт  Україну знову накриє дощ і сильний вітер: прогноз погоди на 29 березня  Експерт пояснив, чому ЗСУ важливо бити по аеродромах РФ на окупованих територіях  Наступ Росії: генерал Годжес оцінив, чи реальний прорив окупантів вглиб України  Заява Макрона про відправку військ в Україну розлютила чиновників Вашингтона, - Вloombergвсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
26.07.2021 442

Україну може очікувати спалах нових інфекційних захворювань

Окрім, небезпечного та більш заразного штаму коронавірусу «Дельта», існують ще безліч різноманітних інфекційних захворювань, які становлять загрозу для здоров’я і життя людей та від яких потрібна вакцинація, щоб запобігти новим епідеміям.

Головний санітарний лікар України Ігор Кузін в інтерв’ю для «Апостроф» зазначив, що за підсумками минулого року, коли країна була в умовах жорсткого локдауну, проти основних інфекційних хвороб було щеплено 80% всіх дітей, хоча рекомендований показник становить 95%.

Кузін підкреслив, що у багатьох країнах рівень вакцинації знизився до 60 і навіть менше відсотків. Ці цифри в рази менші, ніж рекомендовані.

Він також додав, що у цьому році прогнозують 70% щеплених, що на 10% менше, ніж минулого року.

«При недостатньому рівні охоплення плановою вакцинацією, ми не виключаємо можливих спалахів інфекційних хвороб, які ви назвали (спалахів кору та дифтерії – ред.), - зазначив головний санітарний лікар.

Через це МОЗ розглядає можливі додаткові раунди вакцинації перед початком нового навчального року, щоб збільшити цей показник.

Дифтерія – гостре інфекційне захворювання, яке передається повітряно-крапельним шляхом, інколи через предмети побуту, і може мати летальні наслідки через утворення на слизовій у ротоглотці фібринозних плівок, що ускладнюють ковтання та дихання.

Коли збудник інфекції потрапляє у дихальну систему, він виробляє дифтерійний токсин, який розноситься кров'ю та може викликати в організмі тяжкі функціональні та структурні зміни. Найбільш вразливі до дії токсину серце, нирки, наднирники та нервова система.

Серед ускладнень дифтерії: міокардит, ураження нервової системи, нефрозонефрит, пневмонія, інфекційно-токсичний шок тощо.

Кір – гостра інфекційна вірусна хвороба. Єдиним джерелом збудника інфекції є людина, яка захворіла. Сприйнятливість до кору надзвичайно висока. Захворіти можна у будь-якому віці. У 2020 році на кір в Україні захворіли 245 осіб, з них 19 - діти у віці до року.

Нагадаємо, пандемія COVID-19 призвела до того, що у 2020 році 23 мільйони дітей пропустили традиційні планові щеплення: це на 3,7 мільйона більше, ніж у 2019 році і є найбільшим показником з 2009 року (тоді вирувала пандемія грипу H1N1).

Оценка материала:

5.00 / 1
Україну може очікувати спалах нових інфекційних захворювань 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
26.07.2021 442
Еще материалы раздела «Суспільство»