<
НОВИНИ ДНЯ: Трамп має намір ініціювати збільшення оборонних бюджетів країн НАТО, - The Telegraph  Коли в Україну надійде більшість обіцяної зброї від союзників  Як працюватимуть банки 6 та 8 травня  Якою буде погода на Великдень: детальний прогноз на вихідні в Україні  На вихідних в Україні похолоднішає, - прогноз  В Україні на вихідних вдень до 24° тепла, на півночі та сході - нічні заморозки  Заморозки і антициклон Sven: синоптик розповіла про погоду на 4 травня в Українівсі новини дня
Політика
Світ
02.08.2021 495

Нищівні пожежі у Туреччині: українці не квапляться скасовувати відпустки

У Туреччині затримали кількох підозрюваних у підпалах лісів. Одного зі ймовірних зловмисників помітили місцеві під час розведення вогню – люди ледь не вчинили самосуду. Наразі підозрювані під вартою і влада обіцяє, що винні не уникнуть відповідальності.

61045f300e1b6_02.08.21

А от що робити туристам, з'ясовувала кореспондент «Сьогодні» на каналі «Україна».

Українці у зоні стихійного лиха

Замість комфортабельних номерів, люди ночують на пляжі, з валізами напоготові. Вони ладні виїхати щомиті. А виїхати було непросто: українка Олеся Павлинська відпочивала з родиною в Ічмелері. Коли поверталися, один з проміжків дороги був перекритий. Частину шляху долали на катері. Коли нарешті виїхали з проблемної зони, пересіли на автобус. На сервіс не скаржиться. Каже – все організували добре.

"Нам навіть безкоштовно воду видавали на катері, видавали маски, допомагали з валізами. Звісно, на катер з валізами трохи важко завантажитись. На руках дітей переносили місцеві турки. Дуже організовано, злагоджено", – ділиться Олеся.

Чи працює авіасполучення? 

Рейси з охопленої вогнем Туреччини до України повертаються вчасно. Туди затрималося два – до Антальї та Даламану. Останнього очікували понад 10 годин. Утім в авіакомпанії запевнили – з пожежами це аж ніяк непов'язане. Не меншає й українців, які тільки планують відлетіти на турецькі курорти. Настрій у них оптимістичний, квитків не здають. Лише сьогодні за графіком вісім рейсів.

"А чого боятися? Треба вірити Богу і все буде гаразд", – кажуть туристи.Відпочивати безпечно?

Скасовувати поїздку самому через перестороги – означає втратити кошти: влада збитків не компенсуватиме. Інша річ, якщо готель заявляє, що не може прийняти відпочивальників. Тоді просто переносять дати. Оператори переконують: геть відмовлятися від відпочинку немає сенсу.

"В принципі якихось прямих загроз здоров’ю чи безпеці відпочинку туристів немає. Турецька влада робить все можливе для того, щоб зупинити цю пожежну небезпеку, зупинити пожежі", – наголошує голова Асоціації туроператорів Ігор Голубаха.

Іншої думки – лікарі.

"В повітрі дуже багато полютантів, це може бути й вуглекислого газу збільшення, що може призвести до загострення хронічних (хвороб)", – зазначає професор кафедри дерматовенерології, алергології, клінічної та лабораторної імунології НУОЗ України Юрій Бісюк.

Обережна позиція і у МЗС. Підкреслюють – провінціями Анталья, Адана, Мерсін та Мугла досі шириться полум'я. І радять поки утриматися від поїздок до цих регіонів.

Лісові пожежі забрали життя щонайменше чотирьох осіб, і понад 180 – у лікарнях. Мусили евакуювати цілі села. Заарештували вже п'ятьох підозрюваних. Натовп ледь не зчинив самосуду над одним з них. Поліція мусила відбивати підозрюваного. Та ці підозри стосуються лише одного підпалу, а не усіх пожеж на південному узбережжі. А вони такі потужні, що дим видно навіть з супутників. Та влада заспокоює – більшість осередків вже взяли під контроль.

Оценка материала:

5.00 / 1
Нищівні пожежі у Туреччині: українці не квапляться скасовувати відпустки 5.00 5 1
Політика / Світ
02.08.2021 495
Еще материалы раздела «Світ»