НОВИНИ ДНЯ: Нові акцизні ставки на сигарети в євро є важливою євроінтеграційною вимогою, - експерт  Україну знову накриє дощ і сильний вітер: прогноз погоди на 29 березня  Експерт пояснив, чому ЗСУ важливо бити по аеродромах РФ на окупованих територіях  Наступ Росії: генерал Годжес оцінив, чи реальний прорив окупантів вглиб України  Заява Макрона про відправку військ в Україну розлютила чиновників Вашингтона, - Вloomberg  В Києві очікуються сильні пориви вітру: містянам дали важливі поради  Через фінансову скруту Трамп почав торгувати Бібліями – The New York Timesвсі новини дня
Політика
Україна
27.08.2021 3492

Уряд визначив, коли поліція й Нацгвардія можуть застосовувати силу проти масових заворушень

Кабінет Міністрів України прописав чіткий механізм організації діяльності та взаємодії Національної гвардії з правоохоронними органами та іншими уповноваженими органами державної влади і місцевого самоврядування з припинення масових заворушень.

Як повідомляє Укрінформ, із посиланням на відповідну постанову від 20 серпня, оприлюднену на Урядовому порталі, основним суб’єктом, на який покладається припинення масових заворушень, є Національна гвардія, іншими суб’єктами - Національна поліція, Держприкордонслужба, СБУ, Військова служба правопорядку у Збройних Силах, ДСНС, місцеві держадміністрації та органи місцевого самоврядування.

«Суб’єкти з припинення масових заворушень у поточній діяльності проводять розрахунок сил і засобів, які можуть залучатися до припинення масових заворушень», - йдеться у постанові.

Документ містить чітке визначення поняття «масові заворушення». Там вказано, що суб'єкти можуть застосовувати комплекс заходів превентивного та примусового характеру, які здійснюються для припинення протиправних дій учасників масових заворушень. У районі масових заворушень вони також мають право проводити спеціальну операцію з припинення заворушень — це «комплекс взаємопов’язаних, узгоджених у часі превентивних заходів та заходів поліцейського примусу з припинення протиправних дій учасників масових заворушень, що здійснюються на території всього району масових заворушень або його частини визначеними в установленому порядку силами Національної гвардії та Національної поліції із залученням у разі потреби сил Держприкордонслужби та/або СБУ».

За наявності інформації про можливі порушення публічного порядку під час проведення зборів, мітингів, походів, демонстрацій та інших масових заходів, а також у разі вчинення їх учасниками протиправних дій, що загрожують громадській безпеці, за письмовим рішенням керівника територіального органу Національної поліції в Автономній Республіці Крим та м. Севастополі, областях, м. Києві утворюється оперативний штаб. Рішення про проведення спецоперації має увалювати керівник цього штабу на підставі аналізу оперативної обстановки та інформації про внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей про кримінальне правопорушення, передбачене статтею 294 Кримінального кодексу України. Цей порядок діє в мирний час, крім періоду надзвичайного стану.

Як повідомлялося, 27 липня Верховна Рада проголосувала за зміни до закону про Національну гвардію щодо повноважень Міноборони та Головнокомандувача ЗС України, які стосуються підпорядкування Нацгвардії.

Оценка материала:

5.00 / 1
Уряд визначив, коли поліція й Нацгвардія можуть застосовувати силу проти масових заворушень 5.00 5 1
Політика / Україна
27.08.2021 3492
Еще материалы раздела «Україна»