<
НОВИНИ ДНЯ: В Україні 24 квітня дощі та сильний вітер, на півдні до + 24°  В Україні можна отримати водійські права ще до повноліття, але є нюанс  Нафтопереробка в РФ впала до майже річного мінімуму через дронові атаки, - Bloomberg  Синоптикиня повідомила, коли відступлять холоди і до України повернеться тепло  Яка кількість населення в Україні буде 2050 року: демографи шокували прогнозом  Наближений до Путіна олігарх виведе частину бізнесу з Росії через вплив санкцій  Новий закон про мобілізацію: хто втратить відстрочку та які зміни для її отриманнявсі новини дня
Життя та Стиль
Особисті фінанси
27.08.2021 580

Чи реально в Україні прожити на мінімальну зарплату – експеримент "Сьогодні"

Мінімальна зарплата в Україні виросте до 6500 гривень з 1 грудня 2021 року. Це на 500 гривень більше, ніж зараз – з січня 2021 року мінімалка становить 6000 гривен. Але чи можна прожити на ці гроші цілий місяць?

OLjCBYN9_l_27.08.21

Журналісти «Сьогодні» на каналі «Україна» провели експеримент і з'ясували – теоретично це можливо. От тільки доведеться відмовитися практично від усього, а відкласти на "чорний день" точно не вийде.

В першу чергу, потрібно врахувати, що якщо працівник отримує мінімалку, на руки йому видають зовсім не 6000 гривень. З цієї суми потрібно відняти 18% податку на доходи фізосіб і 1,5% військового збору, тобто в цілому 19,5%. Залишається 4830 гривень – саме на таку суму спробував прожити протягом місяця кореспондент "Сьогодні" Владислав Паливода.

Експеримент

В першу чергу з суми довелося відняти вартість комунальних послуг. Влітку у Владислава це 947 гривень. Ще 150 гривень потрібно на оплату інтернету, 100 гривень – на мобільний зв'язок. У підсумку залишається 3633 гривні. Якщо розділити цю суму на чотири тижні – буде 908 гривень на кожні сім днів.

Під час тестової закупівлі в супермаркеті відразу довелося відмовитися від м'яса – занадто дорого. Список покупок вийшов таким:

  • гречка;
  • цукор;
  • десяток яєць;
  • картопля;
  • огірки;
  • помідори;
  • хліб;
  • соняшникова олія;
  • сир;
  • сосиски;
  • ковбаса.

За цей набір продуктів довелося заплатити 533 гривні, але не факт, що їжі вистачить на тиждень.

Крім того, потрібно кожен робочий день добиратися до офісу, а потім назад додому. Їхати доводиться на маршрутці і метро, тобто кожна поїздка коштує 18 гривень, відповідно, проїзд на день обходиться в 36 гривень, а за тиждень потрібно викласти 360 гривень. І це якщо їздити тільки на роботу.

Зрозуміло, грошей на розваги на вихідних не залишається. Але їжі вистачило. За сім днів Владислав витратив 893 гривні. Але для цього довелося відмовитися від зустрічей із друзями і купувати тільки найнеобхідніше.

До того ж не потрібно було оплачувати оренду квартири. При наявності знімного житла в столиці вижити на мінімалку в принципі неможливо.

Думка експерта

Економіст Павло Кухта згоден: прожити на мінімальну зарплату дуже складно. Щоб протриматися хоч якось, обов'язково потрібно планувати бюджет на кожен день, радить експерт. А от відкладати гроші точно не вийде.

"Люди, які живуть на 6000 гривень на місяць, фактично витрачають весь заробіток на їжу. Може, трішечки на щось додаткове, але це і все. Людина навіть відкласти нічого не може", – розповів Кухта.

Середня зарплата

В середньому українці заробляють в 2,4 разу більше мінімалки, вважають у Держстаті. Зрозуміло, в офіційній статистиці враховується тільки білий заробіток. Середня зарплата по країні становить 14 313 грн.

Найвища середня зарплата зафіксована в Києві (20 455 грн), найнижча – в Кіровоградській області (11 497 грн). Різниця між показниками в цих регіонах досягає 8958 грн.

Нагадаємо, уряд поставив завдання за 10 років довести середні зарплати в Україні до рівня сусідніх європейських країн. Але наразі зарплати в Україні втричі нижча, ніж у Польщі та Словаччині.

При цьому дві третини українців вважають себе бідними. І тільки 1% опитаних відносить себе до середнього класу.

Оценка материала:

5.00 / 1
Чи реально в Україні прожити на мінімальну зарплату – експеримент "Сьогодні" 5.00 5 1
Життя та Стиль / Особисті фінанси
27.08.2021 580
Еще материалы раздела «Особисті фінанси»