<
НОВИНИ ДНЯ: США оголосили новий пакет допомоги Україні: що в ньому  Не лише Patriot. У Повітряних силах розповіли, поставок яких засобів ППО чекає Україна  У Севастополі на ремонті стоять три великі десантні кораблі РФ  "Лінива" паска без вимішування тіста: рецепт, який вдасться у будь-кого  Коли закінчується навчальний рік у школах 2024 року: Міносвіти назвало дату початку літніх канікул  В Україні змінять правила торгівлі алкоголем, сигаретами та пальним  У російській армії рекордне дезертирство з початку війни, - британська розвідкавсі новини дня
09.09.2021 603

Тепер без ідентифікації можна переказувати 5000 грн, а не 4999

Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає збільшення до 5 тисяч гривень суми переказів, які проводяться без банківського фінмоніторингу.

Ухвалення відповідного законопроєкту 5559 «Про внесення змін до статті 14 Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» в цілому підтримали 315 народних депутатів, передає кореспондент Укрінформу.

«Законопроєктом пропонується внести зміни до пункту 8 частини вісімнадцятої статті 14 Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення», якими передбачити застосування заходів фінансового моніторингу у випадку переказу коштів готівкою в межах України у сумі, що не перевищує 5 тисяч гривень», - йдеться у пояснювальній записці.

Зазначається, що реалізація закону створить зручніші умови як для відправників відповідних готівкових переказів, так і банківських та фінансових установ, що їх технологічно забезпечують.

Автор у пояснювальній записці нагадує, що наприкінці 2019 року Верховною Радою було ухвалено закон «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» (№ 361-IX).

Ним передбачено, що вимоги фінансового моніторингу не поширюються на випадки здійснення переказу коштів готівкою в межах України у сумі, що є меншою ніж 5 тисяч гривень, та відсутності ознак пов’язаності такої фінансової операції з іншими фінансовими операціями, що в сумі перевищують 5 тисяч гривень.

Так, обмеження застосовується при зарахуванні на рахунок готівки в сумі 5 тисяч гривень або більше, відправнику (ініціатору платежу) необхідно ідентифікувати себе для банку (раніше це було необов'язково).

Таким чином, фінансовий моніторинг станом на даний час не поширюється на переказ на суму 4999 гривень, а переказ на одну гривню більше, тобто на суму 5 тисяч гривень уже підлягає заходам фінансового моніторингу.

Цей факт призводить до незручностей як для користувачів платіжними терміналами самообслуговування, які не мають точної суми у вказаному розмірі 4999 гривень та, відповідно, позбавлені можливості здійснити грошовий переказ шляхом внесення готівкових коштів на суму 5000 гривень, а також банків та фінансових установ, що змушені передбачати нові сервіси програмного обслуговування для переказу здачі в розмірі 1 гривні з метою дотримання встановлених вимог фінансового моніторингу.

Оценка материала:

5.00 / 1
Тепер без ідентифікації можна переказувати 5000 грн, а не 4999 5.00 5 1
Бізнес / Фінанси та банки
09.09.2021 603
Еще материалы раздела «Фінанси та банки»