<
НОВИНИ ДНЯ: Один із регіонів Росії "задонатив" ЗСУ мільйони рублів: губернатор в істериці  На 26 квітня в Україні прогнозують дощі та грози  Виробник модного одягу Hugo Boss продасть бізнес у Росії  Заплатити чи гальмувати: який штраф загрожує водію за перевищення швидкості  Коли білоруський диктатор піде "на спокій": відповідь Лукашенка  В Україні 26 квітня дощі та грози, на південному сході прогріє до 26°  Росія має конкретний план, як зірвати Саміт миру: Зеленський зробив заявувсі новини дня
Політика
Україна
09.09.2021 526

НАБУ завершило розслідування розкрадання газу майже на 200 млн гривень: під суд підуть 6 осіб

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура завершили досудове розслідування розкрадання газу на суму 196,8 млн гривень. Під суд підуть шестеро людей.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на пресслужбу НАБУ.

Як встановило слідство, компанія "Аркона Газ-Енергія" отримало за заниженою схемою право на використання надр Свистунківсько-Червонолуцького газоконденсатного родовища (Полтавська область). У підсумку державі було завдано збитків на 196,8 млн гривень.

"9 вересня НАБУ і САП відкрили матеріали слідства стороні захисту для ознайомлення", - уточнюється в повідомленні.

У кримінальному провадженні проходить шість підозрюваних, у тому числі:

  • колишній заступник директора з виробництва, економіки та загальних питань Українського державного геологорозвідувального інституту (УкрДГРІ);

  • колишня завідувачка сектору геолого-економічної оцінки ресурсної бази нафти УкрДГРІ;

  • експерт Державної комісії України з запасів корисних копалин (ДКЗ) та директор компанії "НПФ "Проєкт-Нафтогаз";

  • ексдиректор компанії "Аркона Газ-Енергія";

  • два інженери компанії "НПФ "Проєкт-Нафтогаз".

Дії підозрюваних кваліфіковано за ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) та ч. 1 ст. 366 (службове підроблення) КК України.

За даними слідства, в період з 2016-го по 2017 рік компанії "НПФ "Проєкт-Нафтогаз" неодноразово зверталася за отриманням дозволу на використання газового родовища. У квітні 2017 року Полтавська обласна рада погодила її надання без проведення аукціону.

"Після цього учасники корупційної схеми розподілили ролі і розробили план щодо заниження суми збору за видачу зазначеного спецдозволу", - зазначили в НАБУ.

Для цього фігуранти використовували неіснуючі показники проєктних виробок газу і конденсату, капітальних вкладень і експлуатаційних витрат, у тому числі амортизаційні відрахування. В результаті початкова ціна дозволу була встановлена на рівні 3,8 млн гривень. При цьому вона повинна була становити 200,6 млн гривень.

У липні 2020 року НАБУ і САП повідомили організаторам корупційної схеми про підозру. Слідство встановлює й інших осіб, причетних до скоєння злочину. Розслідування в цій частині виділені в окреме кримінальне провадження.

Оценка материала:

5.00 / 1
НАБУ завершило розслідування розкрадання газу майже на 200 млн гривень: під суд підуть 6 осіб 5.00 5 1
Політика / Україна
09.09.2021 526
Еще материалы раздела «Україна»